fbpx
European Western Balkans
Društvo

Morvai: Učešće građana ključno za Berlinski proces

Hedvig Morvai; Foto: Civil Society Forum Tirana

BEOGRAD – Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai izjavila je, povodom predstojećeg Foruma civilnog društva koji se 11. i 12. jula održava u Trstu, da je učešće građana ključno za uspeh Berlinskog procesa.

*Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

U intervjuu za European Western Balkans (EWB), koji navodi da se ovaj forum po treći put organizuje u okviru samita o Zapadnom Balkanu Berlinskog procesa, ona je kazala da je “uključivanje Foruma civilnog društva više neophodnost nego uspeh”.

“To je zato što održivost Berlinskog procesa – međusobna povezanost Zapadnog Balkana i evropeizacija regiona – nije moguća ukoliko proces nije podržan širim društvenim konsenzusom”, rekla je Morvai.

Ona je dodala da “konsenzus jedino može da bude postignut ukoliko je Proces inkluzivan”.

“Takvo uključivanje civilnog društva omogućeno je kroz Forum civilnog društva, koji obezbeđuje jedinstvenu platformu za direktno učešće građana u Berlinskom procesu, koji je trenutno najvažniji format političkog dijaloga na visokom nivou između regiona i ključnih zemalja članica EU”, kazala je Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Na pitanje kako ocenjuje uspehe Foruma civilnog društva iz dosadašnje serije samita o Zapadnom Balkanu, Morvai je podsetila da su na “inicijativu civilnog društva, vlade regiona potpisale Deklaraciju o bilateralnim pitanjima u Beču 2015. kojom su se obavezale da će rešavati otvorena pitanja i da neće blokirati jedni druge u procesu evropskih integracija”.

“Danas, kada projekti koji su rezultati regionalne saradnje polako oživljavaju, postalo je jasno koliko je to važno. Zbog toga, ove godine u Trstu, još jednom ćemo pozvati naše zvaničnike da ponovo potvrde posvećenost regionalnoj saradnji i zajedničkom radu u duhu Deklaracije”, navela je ona.

Ona se usprotivila konstataciji EWB da su teme poput bilateralnih pitanja i saradnje mladih izostavljene iz radnih grupa ovogodišnjeg Foruma civilnog društva.

“Ove teme nisu izostavljene, upravo suprotno. Još od prošlogodišnjeg samita, obe teme su razrađene na u međuvremenu održanim sastancima Foruma civilnog društva i komunikaciju koja je usledila, a kao rezultat toga pripremljene su preporuke koje će biti predstavljene na samitu u Trstu”, rekla je Morvai.

Ona je dodala da je “fokus takođe bio na temama samita 2017. poput: vladavine prava i borbe protiv korupcije, promene životne sredine i klime, komunikacija Berlinskog procesa u vreme rastućeg populizma”.

“Tome smo dodali pitanja koja se pojavljuju, a za koja verujemo da su važna, kao i medijske slobode i uticaj Bregzita na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, o čemu će se raspravljati u formi radionica tokom Foruma”, kazala je izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Upitana da li smatra da su ispunjena očekivanja koja su polagana u Berlinski proces, Morvai je navela da su “očekivanja od Berlinskog procesa visoka”.

“Uspeh Berlinskog procesa je u tome što ohrabruje čvrstu i trajnu regionalnu saradnju koja donosi dugoročnu stabilnost Balkanu. S druge strane, ovaj proces ima mnoge nedostatke zbog kojih konkretni rezultati nedostaju. Na primer, primena projekata je ometena činjenicom da instrumenti za finansiranje ne mogu da budu lako preusmereni kako bi odmah doneli dobrobit onima kojima je to najviše potrebno i pogođena je društvenim i ekonomskim uslovima u regionu”, kazala je ona.

Morvai je dodala da je “zbog toga nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel objavio takozvani ”Berlin plus” kao dodatak Berlinskom procesu”.

Povezani članci

NKEU: Brojne neregularnosti za vreme vanrednog stanja

EWB

Međak: Kašnjenje Srbije u evropskim integracijama povećava ekonomski jaz sa EU

EWB

Konfuzan početak školske godine u Srbiji i regionu

EWB