fbpx
European Western Balkans
Društvo

Može li Srbija i dalje da se ukrca u voz za članstvo u EU 2025?

Mogerini i Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Srbija bi morala da završi pristupne pregovore do kraja 2023. godine ukoliko želi da postane članica EU 2025, ali se trenutna dinamika otvaranja poglavlja usporava, piše programski menadžer ISAC fonda Natan Albahari.

U mišljenju koje je objavio ISAC, Albahari naglašava da je sporo otvaranje poglavlja delimično politička odluka država članica, ali mnogo više rezultat nemogućnosti Srbije da prikaže rezultate u nekim od ključnih oblasti, o kojima EU više ne može da ćuti – izraz “zabrinutnost” i “ozbiljna zabrinutost” pominje se čak 23 puta u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije.

“Iako Srbija svakako ima kapacitet da ovog trenutka otvori šest pregovaračkih poglavlja, nedostatak napretka u ključnim oblastima vladavine prava, medijskih sloboda i nezavisnosti instutucija usporavaju tempo pregovora o pristupanju”, piše Albahari.

On podseća da je Srbija poslednjih godina u proseku otvarala po četiri poglavlja godišnje, a čak i ako se to održi ove godine, biće potrebno još četiri godine da se sva poglavlja samo otvore.

Prema Albahariju, i problem Kosova, kao i neusklađenost spoljne politike sa EU, takođe doprinose negativnom trendu.

“Srpska šizofrena spoljna i evropska poltika, u okviru koje ministri konstantno napadaju EU, bilo neposredno bilo putem pro-vladinih tabloida, i jure u Moskvu na svoje prve zvanične sastanke, a istovremeno drže govore pred zvaničnicima EU koji pokrivaju sve očekivane teme i imaju ton kakav bi Brisel želeo da čuje, više neće moći da zamene nedostatak posvećenosti i napretka Srbije”, navodi se u tekstu.

Iako prihvata da problem Kosova predstavlja teškoću, Albahari naglašava da su tu preostala 34 poglavlja unutar kojih bi Srbija mogla da pokaže stvarnu i iskrenu posvećenost, ako bi to želela.

Kada bi Srbija iskoristila narednih šest meseci da primeni preporuke iz Izveštaja koje se tiču vladavine prava i borbe poritv korupcije, kao i omogućavanja fer i slobodnih izbora i funkcionisanja parlamenta, spustila bi nivo zabrinutosti članica EU da klizi u pravcu autoritarnog i “neliberalnog” društva.

Šta nam Brisel poručuje otvaranjem samo jednog poglavlja?

“Kako stvari trenutno stoje, malo je indikacija da će vladajuća koalicija SNS-a i SPS-a krenuti u tom pravcu. A ukoliko propusti narednih šest meseci da pokaže pravi napredak i posvećenost, postaće gotovo matematički nemoguće da Srbija postane članica EU do 2025”, zaključuje Albahari, dodajući da bi čak i malo verovatno sklapanje sporazuma sa Kosovom do kraja ove godine bilo nedovoljno za članstvo.

Povezani članci

PrEUgovor: Nema suštinskog napretka u vezi sa poglavljima 23 i 24

EWB

Izveštaj Evropske komisije uručen Nacionalnom konventu o EU

EWB

Poziv za podnošenje predloga projekata u okviru projekta “Evropa za mene”

EWB