fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mura: Zapadni Balkan spreman da preuzme proces regionalne saradnje

Đerđ Mura; Foto: WBF

BRISEL – Ðerđ Mura, izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan, kaže da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća na Zapadnom Balkanu koje pozitivno utiče na regionalnu stabilnost i donosi brojne praktične koristi građanima i društvima regiona.

Evropska perspektiva je glavna pokretačka snaga koja učvršćuje regionalnu stabilnost, saradnju i razvoj, rekao je on u intervjuu za European Western Balkans.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Prema njegovim rečima, jačanje regionalne saradnje predstavlja suštinski zahtev za zemlje Zapadnog Balkana u njihovim težnjama ka članstvu u EU.

Berlinski proces, objašnjava, imao je za cilj revitalizaciju multilateralnih veza između Zapadnog Balkana i članica EU, donoseći novi impuls razvoju zajedničkih regionalnih strategija u oblasti saobraćaja, energetike, trgovine, ekologije, informacionih tehnologija, mobilnosti i dr.

Zemlje regiona sve više preuzimaju taj proces, kao i veće finansijske obaveze.

“Želeo bih da istaknem da je region danas spremniji nego ikad da više preuzme procese regionalne saradnje i u tom smislu uspostavljanje Fonda za Zapadni Balkan predstavlja jasan dokaz za to”, rekao je Mura za EWB.

Kako je objasnio, glavni cilj Fonda je podsticanje saradnje među članicama, jačanje odnosa i regionalna kohezija, unapređenje integracije u EU.

To se, po njegovim rečima, može uraditi promovisanjem zajedničkih vrednosti među građanima, civilnim sektorima i regionalnim akterima, jačanjem i pružanjem konkretnog pristupa na neposrednom nivou.

Proces pripreme i primene projekata od strane regionalnih aktera, predstavnika civilnog društva, poslovne zajednice i lokalnih institucije poslužiće da se povećaju kapaciteti za veće i kompleksnije projekte u budućnosti, smatra on.

Fond za Zapadni Balkan finansira male i srednje projekte sa glavnim ciljem da se poveća regionalna i međugranična saradnja u ključnim oblastima – obrazovanje, kultura, nauka, održivi razvoj.

Ovaj fond je, kako kaže, sada potpuno operativna regionalna institucija koja je počela da ispunjava svoje ciljeve – jačanje regionalne saradnje uz podržavanje mobilnosti ljudi i jačanje međusobnih kontakata u regionu Zapadnog Balkana.

Fond je 15. novembra uputio prvi poziv za predloge regionalnih projekata koji je okupio 1.300 organizacija, kulturnih, sportskih, obrazovnih asocijacija, lokalnih vlada, poslovnih udruženja i mnogih drugih neprofitnih organizacija.

Povezani članci

Od bajke na papiru do čelične braće u nevolji – medijski prikaz prijatelja Srbije u vreme pandemije

Maja Bjeloš

Pisonero: Dalji tempo pristupnih pregovora Srbije biće uslovljen napretkom u vladavini i normalizacijom odnosa sa Prištinom

EWB

Pisonero: Država treba da posmatra civilno društvo kao ključno za demokratiju

EWB