fbpx
European Western Balkans
Politika

N1 i United Media upozorili na nedostatak transparentnosti u sporu sa Telekomom

BEOGRAD – N1 i United Media poslali su danas saopštenje velikom broju međunarodnih organizacija upozoravajući na nedostatak transparentnosti u sporu sa Telekomom Srbija i kablovskim operaterima koje ta državna firma kontroliše, zbog koga je više od 300.000 domaćinstava ostalo bez pristupa tom kanalu, saopštio je danas N1.

Oni podsećaju da je državna firma Telekom kupovinom operatera Kopernikus i Radijus Vektor 2018. i 2019. godine ostvarila infrastrukturni monopol na više od 50 odsto teritorije Srbije. “Sve televizije sa nacionalnim frekvencijama pod kontrolom su ljudi koji podržavaju vlasti, a u nekim slučajevima su i članovi vladajuće stranke”, podvlači se u saopštenju.

N1 i United Media pozvali su Telekom Srbija i Pošta Net na fer i transparentan odnos u sporu zbog koga je trećina gledalaca N1 ostala bez pristupa ovom kanalu pred predstojeće izbore u aprilu.

Nakon što je signal ukinut, N1 je dao javnu ponudu od 0.4 evra mesečno po korisniku za sve provajdere u Srbiji na period od tri godine, dok Telekom predlaže da se N1 emituje besplatno do okončanja spora. N1 je pozvao Telekom Srbije da objavi slične ugovore i njihovu vrednost da bi se proverilo da li je ponuda fer.

“Besplatna distribucija N1 na svim Telekomovim mrežama bi nesumnjivo doprinela povećanju kredibiliteta predstojećih izbora, ali bez ugovorne garancije signal može biti ugašen u bilo kom trenutku kasnije”, zaključuju N1 i United Media u saopštenju.

N1, koji je deo United Media grupe, od decembra više nije dostupan putem operatera Pošta Net, a od sredine januara ni putem kablovskih operatera koje kontroliše državna firma Telekom. Emitovanje je prekinuto nakon što su istekli ugovori United Media sa ovim operaterima.

Povezani članci

Han u četvrtak u Beogradu

EWB

Dačić i Joksimović sa Mekalisterom

EWB

Berbok: Bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti u Evropi

EWB