fbpx
European Western Balkans
Region

Na Bledu održan prvi ministarski sastanak Fonda za Zapadni Balkan

BLED – Na Bledu je danas održana prva Konferencija ministara spoljnih poslova Fonda za Zapadni Balkan, kojoj je prisustvo potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na kojem je objavljen početak pune primene Sporazuma o Fondu za Zapadni Balkan.

Ministar Dačić je u svom obraćanju rekao da je reč o važnoj instituciji, koja će služiti zbližavanju građana i građanki Zapadnog Balkana i pomagati integraciji regiona u EU.

Izrazivši veliko zadovoljstvo ovim skupom, Dačić je rekao da se time, po prvi put u novijoj istoriji našeg regiona otvara put saradnji civilnog društva u domenu kulture, naučnoj i istraživačkoj oblasti, razmeni mladih i jačanju održivog razvoja.

“Slično kao i u slučaju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, i ovaj projekat predstavlja pionirski poduhvat koji uključuje sve potpisnice iz regiona Zapadnog Balkana, a po ugledu na već veoma uspešni Međunarodni višegradski fond Višegradske grupe”, rekao je Dačić.

Ministar je ukazao da je Srbija brzom ratifikacijom u Narodnoj skupštini pokazala da je usmerena ka istinskom pomirenju i razvoju čitavog regiona, jer je Sporazum o Fondu za Zapadni Balkan prvi sporazum u kojem, uz poštovanje odredbi Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji, Srbija stavlja potpis uporedo sa drugim učesnicama sa Zapadnog Balkana.

Beograd je, takođe, istakao je Dačić, uplatio dogovorene finansijske obaveze za prvu, a ubrzo i tekuću godinu.

“Spremni smo da, u dogovoru sa drugim ugovornim stranama, razmotrimo povećanje kontribucija, kako bi Fond, po ugledu na Višegradski, razvio pun kapacitet i ispunio ciljeve zbog kojih smo ga i osnovali”, naveo je Dačić i dodao da su nacionalni koordinatori, zajedno sa vršiocem dužnosti, a od danas izvršnim direktorom Fonda, završili odličan posao.

Dačić je kazao da sa nestrpljenjem očekuje prve pozive za projekte koji će spajati civilno društvo, lokalne zajednice i pojedince iz svih šest ugovornih strana Sporazuma.

“Uspešnim pokretanjem i daljim radom Fonda, mi – ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana – imaćemo jednu posebnu i efikasnu „polugu“ za podsticanje i dalji razvoj regionalne saradnje”, rekao je ministar uz uverenje, kako je rekao, da svi prisutni dele njegov stav, istrajnu i konzistentnu podršku zemalja Višegradske grupe.

Dačić je pohvalio i njihovo stalno zalaganje i finansijski doprinos, te nesebičan prenos deljenja dragocenih iskustava Međunarodnog višegradskog fonda bez kojih ne bi bilo današnjeg događaja, a budućnost našeg Fonda se, kako je rekao, ne bi razvijala na isti način.

Svoje obraćanje ministar Dačić je završio željama sa uspešan rad Direktoru Fonda, Ðerđu Muri, osoblju Fonda, nacionalnim koordinatorima.

Povezani članci

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

EWB

Put ka EU zajednički posao vlasti i civilnog društva

EWB

Grlić Radman – Zapadni Balkan jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU

Tanjug