fbpx
European Western Balkans
Region

Na Forumu civilnog društva u Tirani o pripremama za Trst

Forum civilnog društva u Tirani; Foto: CDI Albania

TIRANA – Učesnici prvog dana Foruma civilnog društva u Tirani, koji je deo serije samita Zapadnog Balkana, razgovarali su o pripremama za samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu, koji će se održati u julu u okviru Berlinskog procesa.

Tokom jučerašnjeg skupa, održane su četiri panel diskusije čije su teme bile saradnja mladih na Zapadnom Balkanu, vladavina prava i borba protiv korupcije, poslovno okruženje i inovativni potencijali, i bilateralna pitanja.

Nakon diskusija, učesnici su podeljeni na četiri paralelne radne grupe o svakoj temi kako bi dali preporuke za samit u Trstu.

Kako je objavio portal European Western Balkans, preporuke će biti predstavljene u petak, drugog dana foruma u Tirani.

Među učesnicima prvog dana trodnevnog foruma, koji okuplja organizacije civilnog društva iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Kosova i donosioce odluka iz regiona i EU, bio je i albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati i specijalni izaslanik Italijanskog Ministarstva spoljnih poslova Mikel Ðakomeli.

Kako je ranije saopšteno, cilj skupa u Tirani je da se predlože konstruktivne i izvodljive politike koje podržavaju reformske procese u zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

Učesnici su, između ostalih, i Sonja Liht, Marko Čadež, Daliborka Uljarević, Ðuro Blanuša i drugi.

Povezani članci

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

EWB

EESK: Presudno je da pristupanje Zapadnog Balkana ostaje pripritet Unije

EWB

Srbija bi uskoro mogla biti sedište Transportne zajednice

EWB