fbpx
European Western Balkans
Region

Na forumu u Tirani predstavljene preporuke za samit u Trstu

Forum civilnog društva u Tirani; Foto: CSF Tirana

TIRANA – U Tirani se završio trodnevni Forum civilnog društva Zapadnog Balkana, a tom prilikom su predstavljene ključne preporuke organizacija civilnog durstva za samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu, koji će se održati u julu u okviru Berlinskog procesa.

Preporuke podeljene u četiri grupe – saradnja mladih na Zapadnom Balkanu, vladavina zakona i borba protiv korupcije, poslovno okruženje i inovacioni potencijal, kao i bilateralna pitanja, predstavio je na konferenciji za novinare u Tirani član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) i profesor na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Govoreći o bilateralnim pitanjima, Biber, koji predaje istoriju i politiku jugoistočne Evrope u Centru za studije jugoistočne Evrope, rekao je da su se učesnici foruma saglasili da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da potvrde svoju posvećenost nastavku zajedničke saradnje u duhu Bečke deklaracije, da se udrže od zloupotrebe nerešenih bilateralnih pitanja u procesu pristupanja EU, i ponove svoj poziv susednim zemljama članicama EU da se pridruže toj posvećenosti na samitu u Trstu.

U preporukama se navodi da bi zemlje Zapadnog Balkana tebalo da intenziviraju napore u rešavanju bilateralnih pitanja, a pozivaju Evropsku službu za spoljne poslove i članice EU, naročito one koje učestvuju u Berlinskom procesu, da povećaju pragmatično učešće u rešvanju bilateralnih pitanja među zemljama u regionu.

Kada je u pitanju saradnja mladih, preporuke se odnose na unapređenje mobilnosti, edukaciju i zaposlenost, istraživanja i rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih, objavio je European Western Balkans.

Kada je reč o vladavini zakona, predstavnici organizacija civilnog durštva i drugi učesnici foruma zalažu se za intenziviranje komunikacije EU sa tim organizacijama dodajući da bi vlade trebalo da se okupe i objave informacije koristeći tačne, pouzdane i pristupačne podatke.

Navode i da bi trebalo ojačati regionalnu saradnju u razmeni podataka u određenim segmentima borbe protiuv korupcije.

Kada je reč o poslovnom okruženju i inovacijama, organizacije civilnog društva predlažu uspostavljanje socijalne ekonomske agende za zemlje Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude izrađena po uzoru na inicijativu socijalnog preduzetništva u EU.

Oni preporučuju i negovanje udruženja profesionalaca, kao i malih i srednjih preduzeća dajući im, između ostalog, glas u kreiranju politika.

Učesnici foruma u Tirani, koji je deo samita Zapadnog Balkana, ranije su održali četiri panel diskuse na teme koje su obađene u preporukama.

Na forumu su se okupile organizacije civilnog društva iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i Kosova i donosioce odluka iz regiona i EU.

Kako je ranije saopšteno, cilj skupa u Tirani je da se predlože konstruktivne i izvodljive politike koje podržavaju reformske procese u zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

Povezani članci

Pantelić: Samo CG i SRB mogu zajedno u EU, regatno je opasno

EWB

Junker: Stabilnost EU je preduslov da Balkan ne bude u ratu

EWB

Tači: EU prema Kosovu diskriminatorski i sramotno

EWB