fbpx
European Western Balkans
Društvo

Na koji način će izbori za EU uticati na Zapadni Balkan?

Debata "Evropa pred izborom - Evropski parlamet u novom sazivu"; Foto: Tanjug / Zoran Zestic

BEOGRAD – Nakon predstojećih izbora za Evropski parlament, koji počinju sutra, biće jasnije gde će se na listi prioriteta Brisela naći proširenje EU, zaključeno je na konferenciji “Evropa pred izborima – Evropski parlament u novom sazivu” koju je Fondacija Centar za demokratiju organizovala u saradnji sa Fondacijom “Fridrih Ebert”.

Iako će, prema dosadašnjim anketama, u narednom sazivu biti više onih koji se protive proširenju Unije, taj glas ne bi trebalo da učini sporijim proces proširenja, a bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić kaže da Srbija ne treba da podvlači crtu, već da nastavi reforme i uskladi njihovu brzinu i dinamiku sa procesima unutar EU.

“Tokom ovih izbora postoji nekoliko paradoksa na različitim nivoima – između nacionalnih partija i glavnih političkih grupacija u okviru Evropskog parlamenta. Drugi sukob je unutar tih grupacija, između onih koji su za status quo i onih koji su za reformu. Jedno od pitanja koje se nameće jeste i da li treba više saradnje između vlada i da li EU može da napreduje kroz tu saradnju”, navodi Lopandić.

Član Senata u Francuskoj Žan-Iv Lekont smatra da odluke po pitanju politike proširenja i politike evra ne donose u vladama već je potrebno građane pitati direktno građana. Nije moguće imati politiku slobodnog kretanja, a da ne postoji jedna evropska politika vezana za to.

“Ako hoćemo da pomirimo evropske narode sa Evropom, moramo da im damo drugu ekonomsku politiku i da im vratimo poverenje”, naglašava Lekont.

Upravo su slobodu putovanja između evropskih država građani istakli kao konkretnu pogodnost koju je evropski projekat doeno u proteklih 60 godina. Međutim kako navodi Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju gotovo polovina građana evropskih zemalja, među kojima je i Srbija strahuje da Evropska unija ide pogrešnim putem i da su njena pravila formulisana tako da pogoduju bogatima i moćnima.

Ivan Vejvoda iz Fondacije Centar za demokratiju ove izbore smatra zanimljivijim jer se događaju nakon glasanja za Bregzit i migranstke krize koja se dogodila tokom mandate odlazeće Komisije.

Ističe da će na ovim izborima doći do kraja dvopartijskog konsenzusa unutar Evropskog parlamenta i dve najveće partije naprednjaka i socijalista će imati ispod 50 odsto od ukupnog broja poslanika, dok se sa druge strane predviđa jačanje ekstremnijih partija.

Dodaje i da je izlazak Velike Britanije iz EU imao pozitivnu posledicu koja se ogleda u tome da partije koje su pre Bregzita zagovarale izlazak iz Unije, svoju retoriku su sada usmerile ka devalvaciji ovlašćenja sa Evropske unije nazad na države članice.

Povezani članci

Predavanje “Evropska unija: Geneza i realnost jedne ideje”

EWB

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Marina Zec

Projekat EU vredan 1,5 milion evra za unapređenje poslovanja Uprave carina

EWB