fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Na marginama u Londonu: Šta čeka Zapadni Balkan u narednoj deceniji?

Foto: Pixabay

LONDON – Na marginama Samita u Londonu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava 9. i 10. jula, u Četam hausu (Chatham House), britanskom kraljevskom institutu za međunarodne poslove, 10. jula će biti održan događaj posvećen Zapadnom Balkanu pod nazivom „Posle Berlina: Šta čeka Zapadni Balkan u narednoj deceniji?“

Na događaju će govoriti visoki predstavnici Evropske unije, kao i stručnjaci iz Evrope i zemlja regiona, dok će glavne teme skupa biti budućnost Berlinskog procesa i uticaj spoljnih sila – Rusije, Turske, Sjedinjenih Država – na prilike u regionu.

Događaj zajednički organizuju Četam haus, Evropski fond za Balkan i Direktorat za proširenje EU (DG NEAR).

Prvi panel – Budućnost Berlinskog procesa

Na prvom panelu, posvećenom budućnosti Berlinskog procesa, uvodna razmatranja podeliće Johanes Han, Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku i Nikola Dimitrov, makedonski ministar spoljnih poslova.

Panelisti će razmeniti mišljenja o tome kako je Berlinski proces napredovao od prvog samita do danas i gde vide budućnost ove inicijative, šta su konkretna dostignuća i da li postoje neuspesi procesa. Diskutovaće se i o tome na koji način EU može da poboljša komunikaciju sa građanima i političkim elitama Zapadnog Balkana.

U razgovoru će učestvovati Kristijan Danijelson, Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Zoran Nechev, šef centra za evropske integracije Instituta za demokratiju „Societas Civilis“ iz Skoplja, Srđan Majtorović, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) iz Beograda i Milica Delević, direktorka za upravljanje i politička pitanja u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Panelom će predsedavati Profesor Ričard Vitman iz Četam hausa.

Drugi panel – Uticaj spoljnih sila na Zapadni Balkan

Na drugom panelu, posvećenom uticaju spoljnih sila na Zapadni Balkan, uvodno izlaganje daće Ketrin Ešton, viša savetnica u Četam hausu i bivša Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, koja je takođe vršila i funkciju medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je u poslednjih nekoliko godina došlo do pojačanog uticaja aktera van Evropske unije na Zapadni Balkan, govoriće se o njihovim ciljevima i interesima na ovom prostoru. Panelisti će, pored razmatranja uticaja ruske i američke strategije u odnosu na region, diskutovati i o pojačanom interesovanju Kine i Saudijske Arabije koje ulažu velike količine novca u njegovu infrastrukturu. Takođe, biće reči i o tome da li se politika Turske u odnosu na Zapadni Balkan promenila. Konačno, panelisti će dati odgovor na pitanje kakvu će ulogu Velika Britanija nakon Bregzita imati u regionu.

U razgovoru će učestvovati Tena Prelec, stručna saradnica na Evropskom institutu pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE), Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans i Florijan Biber, Profesor Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG). Moderator panela će biti Vesela Černeva, Zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR).

Povezani članci

Mirćea Džona je sledeći zamenik generalnog sekretara NATO-a

EWB

Indeks regionalne saradnje: I dalje daleko od visokih ocena

EWB

Grubješić: Dan Evrope – Kakva će biti EU i šta da očekuje Zapadni Balkan

EWB