fbpx
European Western Balkans
Evropa

Na samitu o Bregzitu, privrednom rastu EU, migrantima…

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da je predlog britanske premijerke Tereze Mej o pravima građana posle izlaska Velike Britanije iz EU ”ispod očekivanja” i da EU očekuje više.

”Uticaj Bregzita na građane je negativan i naša je uloga da smanjimo taj negativan uticaj. Ako uzmemo u obzir nivo prava koji građani sad imaju vidljivo je da predloženo smanjuje prava građana EU”, objasnio je Donald Tusk na kraju dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

U Evropskom savetu naglašavaju da se o Bregiztu ovoga puta nije puno razgovaralo među EU liderima i da je to predmet pregovora koji su počeli između posebnih timova EU i Velike Britanije.

Ono o čemu se jeste razgovaralo drugog dana samita jesu ekonomija, globalizacija i migracije.

EU lideri su zadovoljni izveštajem predsednika Evropske centralne banke Marija Dragog koji govori ne samo o privrednom rastu u EU već i o najvećem ikada zabeleženom broju zaposlenih u zemaljma EU.

”Povratak poverenja u EU imao je i pozitivan uticaj na ekonomiju. Beleži se privredni rast, više investicija, veća potrošnja, samanjenje nezaposlenosti i više nego ikada zaposlenih u EU. Prvi put posle mnogo godina imamo ovako dobre vesti”, poručio je predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk na završnoj konferenciji dvodnevnog samita u Briselu.

Kada je reč o trgovini, EU lideri su se bavili pitanjima globalizacije pri čemu je bilo govora o mogućoj zaštiti pojedinih industrijskih sektora u Evropi od ”ne fer” trgovinskih uticaja spolja.

Diplomatski izvori navode da se deo zemalja članica zalaže za određenu vrstu ”protekcionizma” dok su skandinavske zemlje većinom za” punu trgovinsku slobodu”.

”Moj stav je da trgovina mora da bude slobodna, ali i fer”, poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na kraju satanka EU lidera u Briselu.

Predsednik Evropske komisije je na samitu u Briselu posebno insistirao na pitnju migracija. On je još jednom pozvao sve zemlje članice EU da ispune svoj deo obaveza kada je u pitanju preuzimanje izbeglica, ali i doprinosi evropskim fondovina za pomoć u rešavanju korena nelegalne migracije.

U Evropskom savetu su ocenili da je ”situacija je kritična” kada je u pitanju priliv migranata, ali i broj onih koji na najčešće nelegalnom putu do EU izgube svoje živote.

EU lideri su se dogovorili da bolje komuniciraju međusobno u pomoći Italiji koja se suočava sa velikim prilivom migranata. Dogovoren je i nastavak obuke i podrške libijske oblaske službe. EU ocenjuje da je iz Libije u Italiju od početka godine stiglo 70.000 ljudi, od kojih je 1900 izgubilo život u vodama mediterana.

Prvog dana samita u Briselu EU lideri su se dogovorili da na još šest meseci produže ekonomske sankcije prema Rusiji, da nastave rad na primeni Pariskog sporazuma o zaštiti klime kao i da dve EU agencije zadužene za medicinu i bankarstvo presele iz Londona na kontinentalni deo EU. Lideri EU na samitu u Briselu podržali su jačanje zajedničke EU obdrane i formiranje Evropskog fonda za obranu.

Povezani članci

Evropska komisija objavila nacrt sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva

EWB

Hrvatska zbog koronavirusa aktivirala mehanizam zajedničkog odgovora EU

EWB

Stabilnost Zapadnog Balkana prioritet predstojećeg austrijskog predsedavanja EU

Emina Muminović