fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Načinjen prvi korak ka uspostavljanju leta Beograd-Priština

Lufthanza je jedna od najvećih avio-kompanija u svetu; Foto: Džulijan Hochgesang za Unsplash

BERLIN – Kompanija Lufthanza potpisala je 20. januara respektivna pisma o namerama sa srpskim Ministarstvom privrede i kosovskim Autoritetom civilnog vazduhoplovstva o uspostavljanju avionske linije Beograd-Priština.

Između Beograda i Prištine letela bi Lufthanzina niskobudžetna kompanija Eurovings, koja već ima avion stacioniran u Prištini, navodi Associated Press. Izvršni operativni oficir Eurovingsa Majkl Kniter rekao je za AP da će linija biti uspostavljena nakon što obe države uklone prepreke u regulativi.

Reakcije: Važan korak, istorijski sporazum

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je potpisivanje sporazuma. “Ovo je važan korak koji će olakšati i brže kretanje ljudi i robe unutar regiona Zapadnog Balkana”, ocenio je Stoltenberg i podvukao da KFOR-a zadržava autoritet u vazdušnom prostoru nad Kosovom, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, javlja Fonet.

Predsednik Kosova Hašim Tači istakao je da je potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština kao “važan korak za kretanje građana i proces normalizacije”.

“Ovo bi omogućilo da se nakon 20 godina ponovo uspostavi avio linija između Beograda i Prištine, saopštio je danas u “Jutarnjem dnevniku” RTS-a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Međutim, Đurić je dodao da bi uspostavljanje linije bilo moguće tek “nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije” i kada dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel povodom potpisivanja pisma o namerama ocenio je “predsednik Donald Tramp još jednom doveo do istorijske pobede”.

Na Tviteru se ovim povodom oglasio i Tramp, napisavši: “Svi su govorili da je nemoguće. […] Još jedna pobeda!”

Ambassador Robert O’Brien and Ambassador

!

Everyone said it couldn’t be done. But for the first time in a generation, there will be direct flights between Serbia and Kosovo. Another win. Thanks to @WHNSC Ambassador Robert O’Brien and Ambassador @RichardGrenell! pic.twitter.com/0qSLryG96B

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 21, 2020

“Potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograd-Priština predstavlja istorijski sporazum”, ocenio je
američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, ističući da su komercijalne avio-veze “žila kucavica moderne ekonomije”, prenosi Tanjug.

Povezani članci

Evropska komisija: Beogradu i Prištini se mora dati prostor za dogovor

EWB

Samit Srbija-Kosovo u petak, domaćini Merkel i Makron

EWB

Vadepul: Samit u Berlinu pozitivan, važno da Beograd i Priština konkretno razgovaraju

EWB