fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nacionalni konvent formirao grupu za političke kriterijume, koordinator Srđan Majstorović

Osnivanje radne grupe za političke kriterijume; Foto: Centar za evropske politike

BEOGRAD – U okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koju čine organizacije civilnog društva, danas je formirana međusektorska grupa koja će se baviti praćenjem stanja demokratije u državi, slobodom izražavanja i medijima, koji su definisani kao politički kriterijumi u procesu evropskih integracija.

Koordinator međusektorske grupe za političke kriterijuma i predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović rekao je za Tanjug da je evidentno da je u prethodnom periodu Srbija tehnički postepeno otvarala pojedinačna poglavlja, da je na više ili manje uspešan način harmonizovala svoje propise sa pravilima EU.

Međutim on ističe da na osnovu istraživanja relevantnih međunarodnih organizacija u domenu demokratije, odnosno onog što se podrazumeva pod političkim kriterijumima, kako kaže, Srbija ne ide u dobrom pravcu.

“Nažalost u nekim slučajevima Srbija nazaduje po tim relevantnim istraživanjima. Iz tog razloga međusektorska grupa će imati zadatak da u koordinaciji redovno prati stanje reformi kada je u pitanju razvoj demokratije u Srbiji i da o tome izveštava građana jer su to pitanja od javnog interesa”, rekao je on.

Ističe da to nisu pitanja od isključivog interesa bilo koje političke ili interesne grupacije, već od suštisnkog interesa javnosti.

Prema njegovim rečima, stiče se utisak u poslednjih šest godina procesa vođenja pregovora sa EU da je naglasak isuviše stavljen na neke tehničke aspekte ovog procesa koji se tiču otvaranja i zatvaranja poglavlja, i to, kako kaže, ukazuje da se proces evropskih integracija “nekako otrgao” od onoga što je vrednosna osnova tog procesa.

“Ne možemo da pričamo o bilo kojoj državi, da je uspešan kandidat, bilo da je u pregovorima ili nije, ukoliko postoje jasne naznake da se narušava osnovni princip demokratije, a to je podela vlasti, da se pravo na slobodu izražavanja krši”, naveo je Majstorović.

Međusektorska grupa će, dodaje, insistirati da se takve pojave ne sakrivaju “pod tepih” i da se ne sakrivaju iza nekog otvarajna ili zatvaranja poglavlja već da budu deo svakodnevne diskusije i da će insistirati na primeni propisa kako bi Srbija bila mnogo uređenija .

Povezani članci

EU i Zapadni Balkan u 2019: Unija sledeće godine neće imati vremena za region, promene moraju doći iznutra

EWB

Osposobljene laboratorije sa EU opremom za testiranje na COVID-19

EWB

Predstavljanje izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

EWB