fbpx
European Western Balkans
Politika

Nacionalni konvent o EU: Nezakonit izbor novih tužilaca

Photo: Pixabay

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa za Poglavlje 23 osudila je danas nezakonit izbor novih glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca, koji je 19. juna sproveo Visoki savet tužilaštva, dovodeći time u pitanje sopstvenu posvećenost sprovođenju ustavnih reformi, prenosi FoNet. 

„Pojedini konkursi za glavne javne tužioce raspisani su još u 2021. godini, a sa usvajanjem novih zakona, u celosti je promenjen način izbora glavnih javnih tužilaca. Najvažnija izmena je da javne tužioce više ne bira Skupština Srbije, već Visoki savet tužilaštva i taj postupak sada u potpunosti mora biti vođen od tog tela“, prenosi NKEU.

Kako se navodi u saopštenju, budući da je ovakvim izborom grubo prekršen novi Zakon o javnom tužilaštvu, pozivamo na pokretanje postupaka iz člana 56 Zakona o Visokom savetu tužilaštva, a aktuelnog predsednika ovog tela Branka Stamenkovića da podnese ostavku, kao odgovoran za staranje da rad VST bude u skladu sa zakononom.

Dodaje se da Visoki savet tužilaštva, koji je formiran maja 2023. godine, od predstavnika javnih tužilaca i istaknutih pravnika, pristupio je ispunjenju primarnih nadležnosti, izboru novih tužilaca, potpuno ignorišući nove propise i duh ustavnih promena. Istaknuti pravnici su pristali da izaberu kandidate, iako nisu neposredno učestvovali u postupku izbora i saslušali predstavljanje kandidata, zbog čega je njihova nova izborna nadležnost kompromitovana.

U saopštenju NKEU se navodi da Visoki savet sudstva izbor predsednika sudova i sudija, koji je započet pre stupanja na snagu pravosudnih zakona, trenutno sprovodi u skladu sa novim propisima, te razlozi hitnosti izbora u tom slučaju nisu suprotstavljeni zakonitom postupanju.

“Različito postupanje ova dva tela u pogledu izbora nosilaca pravosudnih funkcija ne doprinosi poverenju građana u pravosuđe. Činjenica da Visoki savet tužilaštva ne primenjuje unapređeni postupak izbora, u kome važnu ulogu imaju kolegijumi javnih tužilaštava i istaknuti pravnici, budi sumnju da su za personalna tužilačka rešenja ponovo presudni politički kriterijumi, a ne stručni. Predsednik Visokog saveta tužilaštva je ključno doprineo da prvi izbor tužilaca u Srbiji od ustavnih promena bude doveden u pitanje, te da rešenja koja su potvrđena na referendumu budu potpuno izigrana“, zaključuje NKEU.

Povezani članci

Dubravka Šuica moguća kandidatkinja za komesarku za proširenje

Tanjug

Evropska komsija: Veća sredstva za podršku medijima u regionu

EWB

Vlada Srbije usvojila Zaključak o prijavi za sredstva Fonda solidarnosti EU

EWB