fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nacionalni konvent o EU osudio tabloidnu kampanju protiv Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Plenarna sednica NKEU, decembar 2022; Foto: NKEU

BEOGRAD – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji izdao je danas saopštenje u kojem osuđuje, kako se navodi, zlonamernu i organizovanu tabloidnu kampanju kojoj su izloženi Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Igor Bandović i Bojan Elek, direktor i zamenik direktora ove organizacije.

“BCBP je jedan od osnivača Nacionalnog konventa, a Bojan Elek koordinator Radne grupe za poglavlje 24. Kroz dugogodišnje aktivnosti koordinacije ovom radnom grupom, BCBP je dao nemerljiv doprinos napretku Srbije u ovom segmentu evropskih integracija, kao i reformi sektora bezbednosti uopšte”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sistematska zloupotreba tabloida i drugih medija u svrhu rušenja reputacije organizacija civilnog društva postale su svakodnevna pojava u Srbiji.

“Ovakvim napadima izložene su posebno organizacije koje se bave najosetljivijim društvenim temama u okviru kojih, zbog svog doslednog i utemeljenog stava često izražavaju kritički stav prema politikama i potezima vlasti. Zajednička karakteristika takvih kampanja jeste plasiranje neproverenih i nepotpisanih sadržaja sa ciljem navođenja čitalaca na određene zaključke preko tabloidnih portala, kako bi ih zatim drugi mediji preuzimali i nastavili sa njihovim širenjem. Na ovaj način urušava se kredibilitet organizacija civilnog društva kako bi njihove buduće aktivnosti imale što slabiji uticaj na građane, ali i druge zainteresovane aktere”, stoji u saopštenju.

Nacionalni konvent pružio je punu podršku kolegama iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku da zaštitu svoje reputacije i kredibiliteta organizacije dokažu u odgovarajućem sudskom postupku.

Povezani članci

EU je najveći donator Srbiji u obnovi od posledica poplava

EWB

Bekman Dirkes: Srbija, dobra zemlja za ulaganje

EWB

Konkurs za studente “Putujemo u Evropu” otvoren do 16. juna

EWB