fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Nacionalni konvent o EU poziva na saradnju Srbije i Kosova u suzbijanju COVID-19

Sastanak RG 35 sa predstavnicima vlast, 2018; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 pozvala je nadležne organe Srbije i Kosova da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

“Svedoci smo da pandemija korona virusa (COVID-19) predstavlja veliku opasnost svuda u svetu i da su zdravstveni sistemi sve više opterećeni brojem zaraženih pacijenata. Pandemija je pokazala da širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili versku pripadnost obolelih, i da se može pobediti jedino zajedničkim delovanjem, međusobnom saradnjom i solidarnošću. Saradnja je neophodna pre svega zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima”, stoji u saopštenju.

U tom cilju, Radna grupa za Poglavlje 35 apeluje da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou.

Takođe poziva nadležne organe da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih korona virusom.

“Pored toga, naglašavamo da je potrebno regulisati režim kretanja preko integrisanih administrativnih prelaza tokom trajanja pandemije na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i lekarskih timova. Takođe je potrebno dozvoliti prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština neophodnih za normalan život”, naglašavaju članovi Radne grupe.

Na kraju, Radna grupa za Poglavlje 35 ističe da zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije korona virusa u Srbiji i na Kosovu može u značajnoj meri doprineti pomirenju dva društva, a takvu šansu svakako ne treba propustiti.

Povezani članci

Austrija će nastaviti pozitivan trend odnosa EU prema Zapadnom Balkanu

EWB

Šib i Fabrici: Srbija mora da radi na vladavini prava kako bi otvorila poglavlja

EWB

Kriza na Kosovu: Rizična igra na sve ili ništa

Sofija Popović