fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nacionalni konvent o EU: Pravosudni zakoni ušli u skupštinsku proceduru 36 sati od završetka javne rasprave

Vlada Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 23 upozorava javnost da je pet predloga pravosudnih zakona usvojeno od strane Vlade Republike Srbije i ušlo u skupštinsku proceduru 17. januara 2023. godine svega 36 časova od završetka javne rasprave, navodi se u saopštenju Konventa.

“Na ovaj način dovodi se u pitanje smisao javne rasprave, održanih 5 sastanaka sa stručnom javnosti, kao i više od 50 priloga sa komentarima koje su dostavljeni Ministarstvu pravde, koje je bilo praktično nemoguće razmotriti u tom roku”, saopšteno je iz NKEU.

Oni upozoravaju da uprkos tome što se na sajtu Ministarstva pravde nalazi 58 priloga koji su pristigli tokom javne rasprave, javnosti nije javno dostupan izveštaj o sprovođenju javne rasprave koji bi trebalo da sadrži i skalu prihvaćenosti komentara sa obrazloženjima, te se postavlja pitanje suštinske posvećenosti razmatranju dostavljenih primedaba i predloga.

“Na ovaj način Vlada Republike Srbije postupa suprotno sopstvenom Poslovniku kojim je propisan način na koji se sprovode javne rasprave. Ne samo da je upitno da li će u roku od 36 sati biti javno objavljeni pomenuti izveštaji za svaki od pet pravosudnih zakona, nego i da li su u roku od 36 sati pribavljena mišljenja Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, kao i Republičkog sekretarijata za javne politike”, saopštili su iz radne grupe NKEU za Poglavlje 23.

Set pravosudnih zakona ušao u skupštinsku proceduru

Iz NKEU pozivaju Vladu Srbije da objavi pribavljena mišljenja relevantnih institucija i ministarstava, a Ministarstvo pravde da objavi izveštaje o sprovedenoj javnoj raspravi za pet pravosudnih zakona u najkraćem roku u interesu javnosti, “kako bi se uklonila svaka sumnja da je javna rasprava zloupotrebljena u svrhe koje nisu unapređenje odredbi pomenutih zakona”.

Povezani članci

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji osudio napade vlasti na porodicu studenta Pavla Cicvarića

EWB

Program “Evropski progres” – EU važan partner

EWB

Održana premijera dokumentarnog filma “Dug put u Evropu” portala EWB

EWB