fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Politika

Nacionalni konvent o rešenju za Kosovo: Prioriteti mir, bezbednost, EU integracije

Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 predočila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na debati u okviru unutrašnjeg dijaloga, da očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlje 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavljanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatljiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlja veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavljanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Povezani članci

Srbija nastavlja saradnju sa NATO

EWB

Danas: Pariz „prepoznao“ Vučićev režim kao autoritarni

Danas

[BSF] Tomić: Dijalog je trebalo da započnu obični ljudi

EWB