fbpx
European Western Balkans
Politika

Nacionalni konvent o ustavnim promenama, verbalni sukob Dačića i Joksimović

Sastanak Nacionalnog konventa sa predstavnicima vlasti; Foto: Vlada Republike Srbije

BEOGRAD – Nacionalni konvent o EU održao je juče sastanak sa predstavnicima vlasti o predstojećem referendumu za promenu Ustava. Radna grupa Konventa za Poglavlje 23 odlučila je da ne učestvuje, ocenjujući da bi to bilo u suprotnosti sa pravilima o referendumskoj kampanji.

Predsednik Narodne skupštine pozvao je EU i civilno društvo da se izjasne čime su nezadovoljni, a potom je došlo do verbalnog sukoba između njega i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Dan pred sastanak su članovi Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa poslali dopis predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem su obrazložili odluku da ne učestvuju u sastanku.

“Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 stava je da bi razgovor sa Vama na temu predstojećeg referenduma u toku referendumske kampanje moglo da ugrozi kredibilitet Nacionalnog konventa, kao i legitimnost referendumskog procesa u celini”, stoji u dopisu Radne grupe za poglavlje u okviru kojeg je predviđena promena Ustava u oblasti pravosuđa.

Članovi Radne grupe pozvali su se na novi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, u kojem se navodi da organizator referendumske kampanje ne može biti državni organ niti da javni funkcioneri u tom svojstvu ne mogu voditi referendumsku kampanju.

“Naša radna grupa stoji na stanovištu da građani treba da iskoriste svoje pravo odlučivanja na referendumu o promeni Ustava i pozvaće ih da to učine. Nastavićemo da informišemo građane o samoj sadržini Akta o promeni Ustava Republike Srbije, kako bi mogli da donesu informisanu odluku”, navodi se u pismu.

U dopisu Radne grupe takođe se navodi da će njeni članovi pozvati Republičku izbornu komisiju da obezbedi najširu obaveštenost glasača o pitanjima o kojima se odlučuje na referendumu, što, kako su ocenili, nije učinjeno u objavljenoj “Informaciji o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije.

Ova odluka je izazvala negativnu reakciju predsednice Vlade Ane Brnabić koja je rekla da je nedolazak na dijalog “sramota za civilno društvo” i “šamar kakav demokratija nikada nije dobila u našoj zemlji”.

“Ovo je suštinska i najvažnija tema za vladavinu prava, za evropske integracije, nema nijedne važnije teme od ove i nemam razumevanja za to što se nisu pojavili da o tome razgovaramo”, naglasila je premijerka i dodala da to nije političko pitanje.

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović istakla je da Konvent poziva građane da izađu na referendum u što većem broju, a medije, naročito javni servis, da obaveste građane o čemu je tačno reč, jer, kako je navela, samo nešto više od osam odsto zna o čemu se radi.

Promena Ustava jeste bitna, referendum jeste bitan, ali to je samo jedan deo Akcionog plana za Poglavlje 23, dodala je Dragojlović.

Dačić pozvao EU da se direktno izjasni

Predsednik Skupštine Ivica Dačić takođe je negativno reagovao na izostanak članova Radne grupe za Poglavlje 23, navodeći da to nije korektno, prenosi N1.

Dačić je takođe komentarisao kritičan stav koji neki predstavnici civilnog društva imaju prema promeni Ustava.

„Meni sada kad vas čujem dođe mi da povučem predlog za promenu Ustava“, rekao je on.

Na konstataciju koordinatorke Nacionalnog konventa Nataše Dragojlović da se ne može povući, Dačić je rekao da „ne znam što smo prihvatili taj predlog, kad vi niste zadovoljni“, prenosi N1.

„Pa ja sam i EU sto puta rekao – napišite sa čim niste zadovoljni“, rekao je Dačić, na šta je ministarka za evrointegracije prokomentarisala da tu nije reč o EU nego o civilnom društvu.

„Jadranka, nisam prekidao, nemoj da me prekidaš, molim te“, rekao je predsednik Skupštine.

Na konstataciju ministarke da treba da razjasni, da ne unosi zabunu, Dačić je rekao da on želi da se i EU direktno izjasni.

„Ne treba meni da se izjašnjavaju, nego treba da se sastanu sa civilnim društvom i sa strankama koje drugačije govore pa da sa njima rasprave pitanje jel su to evropske vrednosti ili nisu, to je suština“, naveo je Dačić.

Predsednik Skupštine je rekao da ih je zvao ranije, ali da nisu došli zbog kovida. „Vaš život je vredniji nego moj, jel da“, upitao je.

Dragojlović mu je, podsećajući da su došli ove godine, odgovorila: „Ne nego ste vi veći evropejac od nas“.

„Uvek, uvek, u svakome momentu sam dokazao“, kaže Dačić.

Nakon toga je došlo i do rasprave sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, kojoj je Dačić rekao da ćuti.

„Neću da ćutim, ovo je dijalog, ima da se dijaloški raspravlja“, odgovorila mu je ministarka.

„Pa raspravljaj ti sa njima, nemoj sa mnom da raspravljaš. Nisam ja ovde došao tebi da podnosim račune“, rekao je Dačić i poručio ministarki „da ne deli lekcije drugima“.

Povezani članci

Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

EWB

Fajon i Bilčik: Nakon Uskrsa pojedinačni sastanci sa opozicionim partijama

EWB

Samit EU-Zapadni Balkan danas putem video konferencije

EWB