fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Nacionalnom konventu nije dozvoljeno prisustvo sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Narodna skupština; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Poslanici iz redova skupštinske većine nisu dozvolili predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) da prisustvuju 15-toj sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) koja se danas održava u Domu Narodne skupštine, saopštili su iz NKEU.

“Nacionalni Konvent izražava protest zbog ovakve štetne odluke koja pokazuje nedostatak političke volje za suštinsko uključivanje civilnog društva u dijalog o evropskim integracijama Srbije”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da su sednice POSP-a Evropske unije i Srbije su po pravilu javne, i na njima između ostalih prisustvuju i predstavnici medija i civilnog društva, uključujući i Nacionalni konvent.

“Ovaj put, u suprotnosti sa odlukom kopredsedavajuće iz redova Narodne skupštine Marinike Tepić da predstavnici Nacionalnog konventa budu pozvani na 15. sednicu POSO-a, njena zamenica iz redova vladajuće koalicije Sandra Božić bez obrazloženja na ovu odluku nije dala saglasnost. Prema članu 6 Poslovnika o radu POSP-a o prisustvu i obraćanju na sednicama Odbora odlučuje konsenzusom Biro POSP-a koji čine četiri člana – kopredsedavajući iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine i njihovi zamenici”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji još jednom poziva Narodnu skupštinu da preuzme odgovornost za ulogu koju ima u procesu evropskih integracija, kao i da organizacije civilnog društva i Nacionalni konvent posmatra kao partnere na tom putu.

Iz Konventa su podsetili da stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2013. godine formirala su se zajednička tela za njegovo sprovođenje na izvršnom nivou, dok se politički dijalog na parlamentarnom nivou odvija u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta.

Sednice POSP-a održavaju se dva puta godišnje, jednom u Evropskom parlamentu i jednom u Narodnoj skupštini. U ovom mandatu radom POSP-a rukovode kopredsedavajuće iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine – Alesandra Moreti i Marinika Tepić, koje zamenjuju Franc Bogovič i Sandra Božić.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali o nacrtu rezolucije o Srbiji

EWB

Kako članstvo u EU jača položaj zemalja manje i srednje veličine

Duško Lopandić

Evropske integracije Srbije: Poražavajući rezultati u komunikaciji i političkim kriterijumima

EWB