fbpx
European Western Balkans
Politika

Nacrt dokumenta o izbornim uslovima poslat učesnicima međustranačkog dijaloga

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Formiranje nadzornog tela za kontrolu rada javnih servisa i izrada pravilnika za izveštavanje tokom predizborne kampanje – neki su od predloga nacrta dokumenta o izbornim uslovima koji su izradili poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije.

Kao što je EWB ranije pisao, nakon tri sastanka posrednika iz Evropskog parlamenta i predsednika Narodne skupštine Ivicom Dačićem, u usvojenom dokumentu stoji da je potrebno fokusirati se na dve oblasti – ravnopravnu medijsku zastupljenost i integritet izbornog procesa. Kako smo saznali, dokument koji je predstavljen u petak na sastanku sa Dačićem, pretrpeo je promene.

Pročitaj još: Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

Kada je u pitanju ravnopravna medijska zastupljenost, u dokumentu se navodi da mediji u Srbiji treba da izveštavaju o političkim programima svih stranaka na adekvatan način, a od medija se traži i da pre početka kampanje objave tarife za političko oglašavanje, dok se od javnog servisa zahteva da svim političkim opcijama i proglašenim listama, pod ravnopravnim uslovima obezbedni medijska vidjivost i zastupljenost.

Kako bi se jednaka medijska zastupljenost postigla, dokument predlaže da budu usvojeni novi obavezujući pravilnici za javno servise, kao i da se obrazuje privremeno nadzorno telo koje bi se sastojalo od članova REM-a i predstavnika koje predlože kofasilitatori dijaloga. Kako je naš portal ranije saznao, u prvobitnom dokumentu eksplicitno je navedeno da bi u telo trebalo da uđu i predstavnici civilnog društva, ali to je nakon sastanka sa Dačićem promenjeno.

Nadzorno telo imalo bi zadatak da izradi pravilnik i da kontroliše njegovu primenu. Ovaj pravilnik trebalo bi da bude pripremljen 30 dana nakon dogovora od strane učesnika Međustranačkog dijaloga, a može se razmotriti i priprema odvojenih preporuka za privatne emitere.

Kada je u pitanju sam integritet izbornog procesa, u dokumentu je posebna pažnja posvećena radu Republičke izborne komisije (RIK). U dokumentu se ističe da zbog bojkota preošlogodišnjih izbora od strane dela opozicije trebalo razmotriliti nalaženje odgovarajućeg rešenja da se privremeno promeni sastav RIK-a, kako bi se povećanlo poverenje u izborni proces.

Tako, poslanici EP predlažu da se za vreme naredne izborne kampanje imenuju dodatni privremeni članovi RIK-a koji nisu predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a koje bi odredio međustranački dijalog.

U dokumentu se nastavlja da treba osigurati da odgovorni organi imaju efikasne procedure i mere za sprečavanje i, ukoliko je potrebno, temeljnu istragu neprimerenog pritiska na birače, uključujući zaposlene u državnim institucijama ili institucijama i preduzećima povezanim sa državom.

“U tom kontekstu, nadležni organi bi trebalo da obezbede potpunu zaštitu potencijalnim uzbunjivačima, kako je predviđeno relevantnim zakonom”, navodi se u dokumentu.

U nacrtu se naglašava da je sporazum o izbornim uslovima moguće postići ukoliko postoji politička volja, a da su parlamentarci spremi da u tome pomognu. Dodaje se međutim da krajnji ishod procesa zavisi od samih učesnika dijaloga.

Kako prenosi N1, dokument je prosleđen i predstavnicima opozicije koji su učestvovali u dijalogu, a rok za komentare i izjašnjavanje je 12. septembar. Sledeća runda dijaloga trebalo bi da se održi 17. i 18. septembra u Beogradu.

Đilas: SSP neće potpisati ovakav sporazum

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da predlog koji su dobili od evroparlamentaraca nije prihvatljiv za građane Srbije, te da takav sporazum SSP neće potpisati, prenosi Nova.rs.

„Predlog koji smo dobili nije prihvatljiv za građane Srbije, jer u sebi ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore. Zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati“, naveo je Đilas.

On je rekao da će o konkretnim primedbama na tekst SSP obavestiti evroposrednike i javnost.

„To ćemo učiniti posle razgovora sa našim partnerima sa kojima smo radili na izradi zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore“, dodao je lider SSP.

Povezani članci

Međak: Neizvesno otvaranje pregovaračkih klastera u decembru

EWB

Dačić: Međustranački dijalog nije realan do kraja godine

EWB

Mekalister sledeće nedelje u Beogradu sa liderima opozicije

EWB