fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do kraja juna

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Cilj nam je da do kraja juna završimo Nacrt predloga pregovaračke pozicije za poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je naveo da nakon toga sledi usaglašavanje sa Evropskom komisijom što će trajati nekoliko meseci.

Trivan je novinarima rekao da će Srbija biti spremna za otvaranje poglavlja 27 kada bude zavrsen Nacrt pregovaracke pozicije, ali da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja.

“Kada će se otvoriti poglavlje 27, zavisi od Evropske komisije”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, za dovođenje životne sredine u red po svetskim standardima, procenjeno je da Srbiji treba približno 15 milijardi evra u narednih 30 godina.

“Taj novac nemamo. Verujem da je Komisija spremna da nam pomogne i da obezbedi polovinu tog novca, a ostatak moramo sami da pronađemo”, rekao je novinarima ministar Trivan.

Srbija bi novac, kaže, mogla da pronađe iz inostranih fondova ali i privatnih izvora kroz javno – privatno partnerstvo u oblasti životne sredine.

Podseća da je u toku detaljno utvrđivanje stanja životne sredine u zemlji, te da nema oblasti u kojoj nema problema.

“Međutim, to nas ne deprimira, suocili smo se sa tim i radimo na resavanju”, naglasio je ministar.

Što se tiče zaštite prirode, prema njegovim rečima, cilj Srbije je da do 2020. godine 10 odsto teritorije naše zemlje bude pod zastitom.

“To nije dovoljno jer EU u tom periodu ima cilj da pod zaštitom bude 20 odsto teritorije”, rekao je Trivan.

Ministar je najavio i proveru stanja zaštićenih prirodnih dobara, jer nije siguran da svi oni zaslužuju status koji imaju.

Šefica pregovarackog tima Srbije sa EU Tanja Miščević podsetila je da je Strategijom o proširenju EU dat okvirni period za Srbiju i Crnu Goru da bi do 2025. godine mogle da pristupe Uniji, a da to znači da pregovarački proces mora da se završi do 2023. godine.

“Ta godina će brzo doći, a merilo uspeha neće biti to što smo usvojili zakone, već valjanost njihove implementacije”, naglasila je ona na zajedničkom sastanku Pregovaračke grupe za poglavlje 27.

Dodaje i da su velika sredstva neophodna za ispunjavanje obaveza iz poglavlja 27, te da moraju biti pametni kako do tih para da dođu.

“Moramo biti tri puta pametniji nego u drugim poglavljima kako do tih para da dođemo, kako ovo pitanje umesto troška da pretvorimo u investiciju”, pojasnila je Miščević.

Članica pregovaračkog tima Anđelka Mihajlov podsetila je da u oblasti životne sredine Evropska komisija kaže da je Srbija “transponovala zakonodavstvo EU”, a da je najveći problem u inplementaciji.

“Mislim da su najveći problemi infrastruktura za životnu sredinu, ono sto puno košta – infrastruktura za otpadne vode, infrastruktura za pijanje vode. Sve što treba izgraditi”, pojasnila je ona.

Dodaje da bi infrastruktura bila dobra mora se obezbediti novac, mora se obezbediti funkcionisanje Zelenog fonda koji je osnovan ali i funkcionisanje institucija na svim nivoima.

Povezani članci

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog prekomerne emisije iz velikih ložišta

EWB

Srbija vodeća među kandidatima za EU u oblasti ekologije

EWB

Koalicija 27: Vlada umanjuje značaj problema zagađenja vazduha

EWB