fbpx
European Western Balkans
Društvo

Nagrade “Doprinos godine Evropi” Jankovićevoj i Somborcu

Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković i strip crtaču Marku Somborcu uručene su nagrade “Doprinos godine Evropi”, koju Evropski pokret u Srbiji dodeljuje od 2002. godine.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja pročitao je obrazloženje u kojem se navodi da je Jankovićeva “neumornim radom, jasno izraženim stavovima i pravovremenim reakcijama na pojave diskriminacije i neravnopravnosti u društvu značajno doprinela promociji evropskih vrednosti u Srbiji”.

Jankovićeva je zahvalila na nagradi i istakla da kada se Evropa suočava sa brojnim izazovima i krizom vrednosti upravo postoji posebna obavezu da se štite evropske ideje.

“Bavljenje ljudskim pravima nije vredno ukoliko se bojite, i umesto da zaštitite – strahujete i kalkulišete koga, kada i kako štitite. Mi nikad nismo kalkulisali kada, koga i kako zaštititi”, rekla je Janković.

Jednaka prava za jednog, ne znači manje prava za drugog, navela je ona i istakla da se vizija i misija kojom se vodi Evropski pokret u Srbiji se potpuno poklapaju sa strateškim dokumentima Poverenika.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić pročitala je obrazloženje za Marka Somborca, koje je nazvala “duhovitom savešću našeg društva”.

Zahvaljujući na priznanju, Somborac je ocenio da se sloboda izražavanja, sloboda medija brutalno guše, šalje im se BIA, poreska i finansijska isnpekcija.

Sa vrha vlasti se mediji prokazuju kao izdajnici i plaćenici, rekao je Somborac i naglasio da iako se o tome govori u izveštajima evropskih institucija, te ocene su balansirane.

Primećivanja o brutalnom kršenju slobode medija su takva da primećujem napredak, ali ima mesta za dalje napredovanje, ocenio je Somborac.

Žiri je jednoglasno doneo odluku o ovogodišnjim dobitnicima.

Povezani članci

Istraživanje: Medijska “siva zona” uticajna u kriznim vremenima, važan izvor proruskih narativa oko Ukrajine

EWB

Predstavljen mural posvećen ljudima sa Zapadnog Balkana i EU

EWB

Predstavljanje Balkanoscope – priče o Balkanu u prvom licu u Sofiji

EWB