fbpx
European Western Balkans
Društvo

Najveća podrška za EU u Crnoj Gori u poslednjih pet godina

Zastave Crne Gore i Evropske unije; Foto: Evropska unija

PODGORICA – Prema istraživanju koje je sprovela agencija De Facto za Evropsku delegaciju u Crnoj Gori, 65% građana podržava pristupanje Crne Gore EU, dok je samo 23% protiv. Takođe, 67% ukupnog broja građana i 74% mladih ima pozitivno mišljenje o EU.

Podrška Crnogoraca Evropskoj uniji visoka je pogotovo kada se uporedi sa situacijom u Srbiji, u kojoj, prema najskorijem istraživanju Ministarstva za evropske integracije, svega 48% stanovništva smatra da je članstvo u EU pozitivna stvar.

Godine 2013, podrška članstvu u Uniji u Crnoj Gori iznosila je 53% (na potencijalnom referendumu), a taj broj se od tada stalno povećava.

Sada bi na tom referendumu 65% glasalo za pristupanje, dok bi samo 13% glasalo protiv. Od građana koji bi sigurno ili verovatno učestvovali na referendumu (78%), punih 84% bi glasalo “za”, što predstavlja rast od 9% u odnosi na 2017.

U Srbiji, sa druge strane, 55% bi glasalo za pristupanje, 21% bi glasalo protiv, dok bi 24% ili ostalo kod kuće ili je još uvek neodlučno.

Brzina crnogorskog pristupanja ocenjena je kao “veoma brza” od strane 20% ispitanika, dok 34% njih smatra da se odvija “onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju”. Oko 30% njih je nezadovoljno brzinom, dok dodatnih 14% smatra da do članstva nikada neće doći. Skoro polovina ispitanika smatra da će Crna Gora postati članica EU do 2025. ili 2027. godine.

Koristi od članstva

Mladi i nezaposleni su viđeni kao grupe kojima bi članstvo u EU najviše koristilo, dok se veruje da će preduzetnici biti na najvećem gubitku.

Polovina ispitanika identifikovala je EU kao najvećeg stranog donatora Crnoj Gori. Rusija je na prvom mestu za 15%, a Kina za 12% građana.

U srpskom upitniku, sa druge strane, broj onih koji misle da je EU najveći donator takođe je najviši, ali iznosi samo 24%, dok je Rusija odmah iza sa 21%, iako se potonja država ne nalazi među prvih devet donatora Srbije.

Oko 65% ispitanika veruje da Crna Gora treba da ima najtešnje veze bilo sa EU (46%) bilo sa SAD (19%), dok je Rusiju izabralo 18% stanovništva.

Koliko su građani informisani?

Više od 80% građana Crne Gore smatra sebe barem donekle informisanim o procesu evropskih integracija, s tim što je broj onih koji smatraju da su dobro informisani i broj onih koji sebe opisuju kao donekle informisane manje-više izjednačen.

Oko 20% ispitanika je zainteresovano za proces u celosti, uz dodatnih 38% koji su zainteresovani za informacije koje se tiču direktno njih. Prema većini građana (55%), Vlada je najodgovorniji akter kada se radi o informisanju javnosti o ovom procesu. Drugo mesto drže mediji (32%), a treće Kancelarija za evropske poslove (26%).

Vlada se takođe vidi kao akter koji najviše doprinosi procesu integracije, a blizu nje su Skupština, Kancelarija za evropske poslove, mediji i članovi pregovaračkog tima. Što se tiče individualnih ličnosti, premijer Duško Marković je identifikovan od strane većine građana kao neko ko najviše doprinosi procesu, a odmah posle njega je Predsednik Milo Đukanović.

Povezani članci

Istraživanje CDDRI: Građani ne bi prihvatili nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u EU

EWB

BCBP: Samo 10% građana smatra da u Srbiji postoji demokratija

FoNet

Održana konferencija „Evropska unija i Zapadni Balkan: Kako učiniti proces proširenja verodostojnijim?“

EWB