fbpx
European Western Balkans
Evropa

Najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvale na održavanje novih izbora u Belorusiji

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – U zajedničkoj izjavi, politički lideri grupa Evropske narodne partije (EPP), Socijalista i demokrata (S&D), “Obnovimo Evropu” (RE), Zelenih i Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u Evropskom parlamentu pozvali su na nove i slobodne izbore u Belorusiji i oštro osudili nasilje i torturu nad mirnim demonstrantima u organizaciji režima Aleksandra Lukašenka.

Poslaničke grupe koje su potpisale izjavu zajedno imaju 560 od 705 poslanika u Evropskom parlamentu. Izjavi se nisu pridružile samo grupe Identitet i demokratija, koja okuplja desničarske stranke, i Ujedinjena evropska levica/Nordijska zelena levica.

„Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti i snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom. Predsednički izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni, ni pošteni, a verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu Svetlane Tihanovskaje. Stoga ne prepoznajemo Aleksandra Lukašenka kao reizabranog predsednika Belorusije i smatramo ga personom non grata u Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Grupe su oštro osudile hapšenja i akte nasilja i torture nad mirnim demonstrantima i pozivale na potpunu istragu ovih zločina, koji ne mogu proći nekažnjeno.

“S tim u vezi, podsećamo Aleksandra Lukašenka na njegovu odgovornost. Oštro osuđujemo suzbijanje interneta i medija, blokade puteva i zastrašivanje novinara kako bi se zaustavio protok informacija o situaciji u zemlji. Pozivamo na momentalno puštanje svih arbitratno zatvorenih i političkih zatvorenika koji su bili u pritvoru pre i tokom predizborne kampanje”, stoji u saopštenju.

Grupe su pozdravile odluku ministara spoljnih poslova Evropske unije da sastave crnu listu svih koji su odgovorni za nasilje i falsifikovane predsedničkih izbora i pozivale da se lista sankcija sastavi što je pre moguće.

“Evropska unija može i mora učiniti više za unapređenje demokratije i slobode u Belorusiji, uključujući jačanje pomoći beloruskom civilnom društvu i ukidanje bilo kakve finansijske podrške vladi i projektima pod kontrolom države”, stoji u saopštenju.

Grupe su predložile da EU imenuje posebnog predstavnika za Belorusiju kako bi se podržao proces mirne smene vlasti u skladu sa voljom beloruskog naroda.

“Pozivamo Rusku Federaciju da se suzdrži od bilo kakvog, prikrivenog ili otkrivenog, mešanja u Belorusiji nakon izbora, a pozivamo institucije EU i države članice da se suprotstave bilo kojim ruskim akcijama”, naveli su predstavnici ovih grupa.

Povezani članci

Kačinski: Upozorenje EK političko – EU da se ne meša

EWB

Gabrijel: EU da obustavi pregovore sa Turskom

EWB

Evropska uredba o granici preti da pogorša odnose SLO i HR

EWB