fbpx
European Western Balkans
Evropa

Najveće grupe u Evropskom parlamentu pozvale na održavanje novih izbora u Belorusiji

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – U zajedničkoj izjavi, politički lideri grupa Evropske narodne partije (EPP), Socijalista i demokrata (S&D), “Obnovimo Evropu” (RE), Zelenih i Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u Evropskom parlamentu pozvali su na nove i slobodne izbore u Belorusiji i oštro osudili nasilje i torturu nad mirnim demonstrantima u organizaciji režima Aleksandra Lukašenka.

Poslaničke grupe koje su potpisale izjavu zajedno imaju 560 od 705 poslanika u Evropskom parlamentu. Izjavi se nisu pridružile samo grupe Identitet i demokratija, koja okuplja desničarske stranke, i Ujedinjena evropska levica/Nordijska zelena levica.

„Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti i snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom. Predsednički izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni, ni pošteni, a verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu Svetlane Tihanovskaje. Stoga ne prepoznajemo Aleksandra Lukašenka kao reizabranog predsednika Belorusije i smatramo ga personom non grata u Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Grupe su oštro osudile hapšenja i akte nasilja i torture nad mirnim demonstrantima i pozivale na potpunu istragu ovih zločina, koji ne mogu proći nekažnjeno.

“S tim u vezi, podsećamo Aleksandra Lukašenka na njegovu odgovornost. Oštro osuđujemo suzbijanje interneta i medija, blokade puteva i zastrašivanje novinara kako bi se zaustavio protok informacija o situaciji u zemlji. Pozivamo na momentalno puštanje svih arbitratno zatvorenih i političkih zatvorenika koji su bili u pritvoru pre i tokom predizborne kampanje”, stoji u saopštenju.

Grupe su pozdravile odluku ministara spoljnih poslova Evropske unije da sastave crnu listu svih koji su odgovorni za nasilje i falsifikovane predsedničkih izbora i pozivale da se lista sankcija sastavi što je pre moguće.

“Evropska unija može i mora učiniti više za unapređenje demokratije i slobode u Belorusiji, uključujući jačanje pomoći beloruskom civilnom društvu i ukidanje bilo kakve finansijske podrške vladi i projektima pod kontrolom države”, stoji u saopštenju.

Grupe su predložile da EU imenuje posebnog predstavnika za Belorusiju kako bi se podržao proces mirne smene vlasti u skladu sa voljom beloruskog naroda.

“Pozivamo Rusku Federaciju da se suzdrži od bilo kakvog, prikrivenog ili otkrivenog, mešanja u Belorusiji nakon izbora, a pozivamo institucije EU i države članice da se suprotstave bilo kojim ruskim akcijama”, naveli su predstavnici ovih grupa.

Povezani članci

Hoće li Evropska narodna partija izbaciti Orbanov Fides iz svojih redova?

EWB

Evropska komisija upozorila Poljsku: Ne urušavajte vladavinu prava

EWB

Lideri EU 27 usvojili Deklaraciju jedinstva i solidarnosti u Sibiu

EWB