fbpx
European Western Balkans
Politika

Nakon sastanka sa Vučićem i Dačićem, evroparlamentarci sa predstavnicima stranaka

Poslanici Evropskog parlamenta sa predsednikom Srbije; Foto: FoNet

BEOGRAD – Danas se održava prvi sastanak uživo međustranačkog dijaloga uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta. Poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenstajn su se jutros sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir, a nakon toga i sa predsednikom Narodne Skupštine, Ivicom Dačićem, prenosi FoNet. 

U 10: 30 počeo je sastanak sa predstavnicima stranaka vlasti i opozicije, čime je otvorena druga faza međustranačkog dijaloga u izbornim uslovima.

Kao što je EWB ranije pisao, sastanak će, prema dnevnom redu u koji smo imali uvid, biti otvoren raspravom o očekivanjima od međustranačkog dijaloga, nakon čega će uslediti razgovor o medijima, sa posebnim naglaskom na javni servis.

Za subotu je predviđena rasprava o daljim koracima, kao i zajednička konferencija za štampu evropskih posrednika i predsednika Narodne skupštine, oko podneva. Proces će se potom, nakon letnje pauze u evropskim institucijama, nastaviti, kako je najavljeno, 17. i 18. septembra.

Poslanici EP su jutros u autorskom tekstu za Blic poručili da razgovori treba da pomognu reformske procese u Srbiji, da ne donose gotova rešenja u Beograd, već da pomognu da se stvori prostor za to, kao i da su političko vlasništvo i odgovornost za ishod dijaloga na plećima političkih snaga u Srbiji.

“Želimo da obezbedimo politički prostor koji može da pomogne da se postigne konsenzus oko određenih nerešenih pitanja pred naredne izbore u Srbiji”, napisali su oni, dodajući da međustranački dijalog obezbeđuje platformu političkim partijama, pokretima i akterima da se angažuju pod jednakim uslovima, bez obzira na to koliko su mali ili veliki.

Oni su podsetili da je od marta organizovano više od 20 onlajn sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih grupa, opozicionim partijama i političkim platformama koje trenutno nemaju predstavnike u Narodnoj skupštini.

“Ti pripremni sastanci su našem timu pomogli da definiše agendu za ovonedeljni dijalog. Narodna skupština Republike Srbije, po čijim pokroviteljstvom se održava međustranački dijalog, bila je konstruktivan partner u svim našim nastojanjima”, izjavili su posrednici iz Evropskog parlamenta.

Oni su zaključili da su u Srbiji došli kao prijatelji koji žele da razgovaraju sa svim političkim snagama, što je pratkična vežba za igradnju evropskog konsenzusa.

Povezani članci

Reakcije na Haradinajevu ostavku i odlazak u Hag: Nepravda ili politički trik?

Tanjug

Fabrici i Vučić o pomoći EU i nastavku evropskog puta Srbije

EWB

Poslanici iz regiona na okruglom stolu sa evropskim poslanicima u utorak

EWB