fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Nakon sastanka u Prištini Grenel danas u Beogradu

Ričard Grenel i Aleksandar Vučić; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Delegacija američke vlade, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom stigla je u Beograd, nakon posete Prištini, prenosi Danas.

Američku delegaciju danas će primiti predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Predstavnici američke korporacije bi u utorak i sredu trebalo da imaju i sastanke sa predstavnicima Privredne komore i Ministarstva finansija.

Otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, nova ulaganja Amerike u region trebalo bi da budu teme razgovora srpskih i američkih zvaničnika.

Juče je američka delegacija potpisala sporazum u Prištini,a kosovski premijer Hoti i Boler potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

“Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i SAD pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima”, navodi se u uzjavi potpisanoj u okviru posete američke delegacije u Prištini.

Predsedik Kosova Hašim Tači odlikovao je u ponedeljak uveče specijalnog predstavnika Ričarda Grenela medaljom za zasluge, za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septebra.

 

Povezani članci

Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

EWB

Junker: Bez rešenja spora Beograda i Prištine nema ulaska u EU

Tanjug

Šib: Razmišlja se o specijalnom izaslaniku, ali format dijaloga ostaje isti

EWB