Region

Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra u Sofiji

Zastava EU; Foto: Evropski parlament

SOFIJA – Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa na kome će se okupiti lideri država Zapadnog Balkana i Evropske unije, biće održan 10. novembra u Sofiji u Bugarskoj, a tada bi trebalo da bude usvojen plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Kako su istakli iz Evropske komisije, zajedničko regionalno tržište će doneti vidljive koristi kompanijama i građanima na Zapadnom Balkanu.

To uključuje smanjenje prekograničnih bankarskih naknada, uklanjanje tehničkih prepreka trgovini, koordinaciju investicionih politika, priznavanje profesionalnih kvalifikacija širom regiona i promociju e-trgovine.

Berlinski proces započeo je 2014, a cilj procesa, koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, bio je postizanje zajedničkog sporazuma o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i rešavanju preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Evropski fond za Balkan, Evropski savet za spoljne odnose – kancelarija u Sofiji i Institut za demokratiju „Societas Civilis“ Skoplje zajednički će organizovati Think Tank i Forum civilnog društva 9. novembra 2020, koji će prethoditi Samitu u Sofiji.

Povezani članci

Plenković pozvao na razumevanje zbog graničnih kontrola

EWB

Mediji: Lepa kulisa, malo sadržaja

EWB

Karnegi centar: Zapadni Balkan podrivaju lokalni oligarsi

EWB