fbpx
European Western Balkans
Evropa

Narodna partija Sebastijana Kurca ubedljivi pobednik izbora u Austriji

Sebastian Kurc; Foto: OSCE / Micky Kroell

BEČ – Narodna partija Austrije (ÖVP) Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik prevemenih parlamentarnih izbora i, prema zvaničnim preliminarnim rezultatima, osvojila je 38,35 odsto glasova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

Zvanični preliminarni rezultati jučerašnjih izbora sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno da budu izbrojani.

Zatraženo je 1,04 miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija (SPÖ) osvojila je 21,54 odsto i izgubila je, u odnosu na 2017, čak 5,3 odsto.

Slobodarska partija Austrije (FPÖ) najveći je gubitnik izbora, i osvojila je 17,25 odsto glasova, za 8,72 odsto manje nego na izborima pre dve godine.

Zeleni su se vratili u parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još liberalni Neos koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

Ministar Pešorn je sinoć saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto, i najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak posle podne.

“Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak posle podne”, rekao je on.

Glasovi putem pošte promeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPÖ, Zelenih i FPÖ, ali neće značajnije uticati na “plasman” stranaka, već samo na neki broj mandata u parlamentu, i na buduće kombinatorike oko koalicione vlade.

Povezani članci

Junker Turskoj: Ako želite u EU, držite se evropskih vrednosti

EWB

Britanski parlamentarci preuzeli kontrolu nad Bregzitom

EWB

Erjavec: Nismo imali potvrđenu granicu sa Hrvatskom 1991.

EWB