fbpx
European Western Balkans
Politika

Narodna skupština izabrala članove Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Vladimir Orlić, Tanja Fajon i Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Bojan Stekić

BEOGRAD – Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine izglasan je sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će u novom sazivu biti ključno telo za saradnju sa Evropskim parlamentom.

POSP je zajedničko telo koje se osniva radi parlamentarnog nadzora nad primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i političkog dijaloga na nivou Evropskog parlamenta (EP) i Narodne skupštine. Čine ga 15 poslanika iz Srbije i 15 poslanika iz EP.

Funkciju predsednika ovog odbora Narodne skupštine, kao i tokom prošlog saziva, obavljaće poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić. Za potpredsednicu POSP-a izabrana je Elvira Kovač, ujedno i predsednica Odbora za Evropske integracije, ispred Saveza vojvođanskih Mađara.

Formiranjem Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, ispunjen je osnovni preduslov za nastavak saradnje Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, a samim tim i otpočinjanje procedura za uspostavljanje nove runde dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Kako je ranije pisao European Western Balkans, Evropski parlament nastoji da nova runda dijaloga vlasti i opozicije počne čim budu oformljena sva tela za saradnju novog saziva Narodne skupština i EP, a predstavnici EP potpišu zvaničan sporazum sa predsednikom Narodne skupštine.

Na sednici uvrede na račun Tanje Fajon

Potpredsednik Skupštine Vladimir Orlić tokom skupštinske rasprave nije govorio o daljim koracima koji će biti preduzeti u okviru tog tela Narodne skupštine.

Međutim, poslanik Srpske napredne stranke Janko Langura u svom obraćanju uputio je uvrede predsednici Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanji Fajon i zahvalio se Orliću što “odgovara na svakodnevne laži opozicije” pred evroparlamentarcima.

Langura je istakao da zna da će Orlić u narednom periodu imati “velikih problema sa Đilasovim evroparlamentarcima, pre svega sa Tanjom Fajon” i dodao da je Fajon privatizovala funkciju evroparlamentarke. On je takođe zamerio evroparlamentarki na tome što Srbi u Sloveniji nemaju status nacionale manjine.

Pročitajte više: Napad (na Tanju Fajon) je najbolja odbrana

Članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Odlukom o utvrđivanju sastava POSP-a, za njegove članove izabrani su: Vladimir Orlić, Elvira Kovač, Veroljub Arsić, Dragan Šormaz, Sandra Božić, Marijan Rističević, Nemanja Joksimović, Vladimir Marinković, Aleksandra Tomić, Miloš Terzić, Ilija Životić, Hadži Milorad Stošić, Đorđe Milićević, Jasmina Karanac i Šaip Kamberi.

U Srbiji je stupanjem na snagu SSP-a 1. septembra 2013. godine formiran POSP sa ciljem razmatranja svih aspekata odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije, naročito u sprovođenju SSP-a.

POSP čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta, a prema Poslovniku o radu, sastaje se najmanje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom Briselu, tj. Strazburu. Zajedničkim sednicama odbora kopredsedavaju Tanja Fajon i Vladimir Orlić. Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se Deklaracija i preporuke koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i EU.

Nakon izbora za Evropski parlament 2014. godine, ovo telo je formiralo Delegaciju Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, kojom od 2019. predsedava Tanja Fajon. Odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU takođe broji 15 članova.

 

Povezani članci

Evropska komsija: Veća sredstva za podršku medijima u regionu

EWB

Lajčak: Nema rokova za sporazum Srbije i Kosova

EWB SCREENING

Majstorović: EU traži vidljive rezultate u primeni propisa

EWB