fbpx
European Western Balkans
Politika

Narodna skupština izglasala dva sporna medijska zakona

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima.  Za Zakon o javnom informisanju i medijima glasalo je 142 od 175 prisutnih poslanika, protiv je bilo 18, a nije ih glasalo 15, dok je za Zakon o elektronskim medijima glasalo 144 od 173 pristunih poslanika, 14 je bilo protiv, 15 nije glasalo, prenosi FoNet.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović ocenio je ranije da su ti zakoni “revolucionarni, da su u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Srbije, Medijskom strategijom i Evropskom direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslovima”.

Kako je ranije saopštila Vlada Srbije Zakonom o javnom informisanju i medijima definišu se garancije slobode javnog informisanja i zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika. Zakonom o elektronskim medijima definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Kako uporno ističu medijska udruženja novi medijski zakoni legalizuju postojeće stanje u medijima i omogućavaju povratak države u vlasničku strukturu.

Za deo medijskih udruženja sporni su članovi 39. i 41. u predlogu Zakona o elektronskim medijima, zbog toga što dozvoljavaju da vlasnik medija može biti privredno društvo koje je osnovala država.

Time se, kako navode, legalizuje uloga koju državna kompanija Telekom već ima na medijskoj sceni Srbije.

U okviru Telekoma posluju, između ostalog, kablovski operator televizije, interneta i telefonije Supernova, sportska televizija Arena i informativni TV Juronjuz Srbija (Euronews Serbia).

Ono što je, prema Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) zabrinjavajuće jeste to što se zakonom otvara mogućnost „dalje ekspanzije“ Telekoma.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je u sredu za N1 da je pitanje vlasništva medija od strane državnih preduzeća jedna od oblasti medijske strategije u kojoj očekuju napredak „u cilju obezbeđivanja fer konkurencije i zaštite medijskog pluralizma“.

„Očekujemo da srpske vlasti ispoštuju implementaciju medijske strategije, uprkos obavezama koje su preuzete na najvišem nivou, i da stvore podsticajno okruženje u kojem se sloboda izražavanja i sloboda medija nesmetano ostvaruju“, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Pisonero je istakla da se sa Srbijom razgovara o tome kako može da postigne opipljive rezultate u prioritetnim oblastima, kao što je sloboda medija, što je jedna od njihovih „ključnih briga“. U izjavi se dodaje da EK očekuje da medijski regulator REM (Regulatorno telo za elektronske medije) „počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije odbacila kritike na nacrte dva zakona. Ona je izjavila da Telekom Srbija, kao kompanija koja je „delom u državnom vlasništvu“, može „preko drugih kompanija“ da bude vlasnik medija. „To nije zakonom zabranjeno“, rekla je Brnabić 12. oktobra odgovarajući na pitanja novinara.

Deo opozicije je ocenio da su ti zakoni “vrlo loši i da nisu po demokratskim principima”, kao i da će, ukoliko budu usvojeni, Srbija biti u totalnom medijskom mraku, jer bi se na taj način eliminisali preostalni nezavisni elektronski mediji”.

Povezani članci

Dijalogu vlasti i opozicije se priključuju Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Tanjug

Do kraja 2018. Strategija za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU

EWB

Mekalister: Nemačka nastavlja da vodi Zapadni Balkan ka EU

EWB