fbpx
European Western Balkans
Politika

Nastavak međustranačkog dijaloga: Deo opozicije odlučio da više ne učestvuje

Međustranački dijalog, septembar 2021; Foto: FoNet

BEOGRAD – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret odlučili su da više neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, nakon plenarne sednice u okviru dijaloga koja je održana danas.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da predlog sporazuma, koji je njegova stranka izradila sa partnerima, uključujući DS i PSG, nije prihvaćen.

„Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest stranaka bude danas na agendi, da ne gubimo više vreme. Ovo je sve velika farsa, SNS sve vreme govori da su ovde idealni izborni uslovi, po njima je RTS Javni servis, opozicija ima prisustvo kakvo bi trebalo da ima, nema pritisaka na ljude. Oni su prihvatili učešće iz formalnih razloga, formalno i vode zemlju ka Evropskoj uniji. Naš predlog nije prihvaćen, SNS nam je rekla da se ne slaže sa uzveštajem koji su dali evroparlamentarci, tela koja smo predložili su nazvali komesarskim telima i da ne može više da se razgovara“, rekao je Đilas, prenosi N1.

Lider SSP dodaje da ne može sa onim koji krši zakon pregovarati da poštuju zakon.

„O tome se ne diskutuje, ja znam da će mi neki reći da nam je zahtev besmislen, tražimo debatne emisije, da u svakoj emisiji mi možemo da odgovorimo, to je stvar koja postoji u zakonima evropskih zamelja i da nam kažu da li je to evropska vrednost. Ponoviću, mi ćemo se za slobodu sami izboriti, ako neko želi da pomogne – dobrodošao je“, zaključio je Dragan Đilas.

U saopštenju koju je izdao Pokret slobodnih građana stoji da je, nakon eksplicitnog izjašnjenja Srpske napredne stranke da ne prihvata nijedan od predloga predstavnika opozicije, kao i da nisu spremni da podrže čak ni dokument u čijem su kreiranju učestvovali, ova organizacija donela odluku da napusti drugu rundu dijaloga o izbornim uslovima.

“U dijalogu smo učestvovali sa najboljim namerama uprkos brojnim opstrukcijama od strane režima smatrajući da nam odgovornost nalaže da na svaki mogući način doprinesemo normalizaciji političkog života u Srbiji. Nažalost, vlast je pokazala da u tome ne želi da učestvuje”, stoji u saopštanju.

“Izražavamo žaljenje zbog neuspeha dijaloga, ali smatramo da nema razloga za obeshrabrivanje već za još snažniju angažovanost u cilju smene aktuelnog režima. Ubuduće ćemo dijalog voditi samo sa građanima Srbije i političkim partnerima sa kojima smo i do sada sarađivali i u dogovoru sa njima donećemo odluku o daljim koracima”, dodaje se.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da Narodna stranka i druge stranke sa kojima sarađuje ostaje u međupartijskom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, dokle god postoji “i jedan promil” da se postigne dogovor, ističući da je vlast rekla da je datum izbora 3. april.

“Očekujemo da postignemo nekakav rezultat, da li će ga biti ne izgleda realno, ali dok postoji promil mogućnosti učestvovaćemo i sve što je do nas da postignemo konstruktivnost”, rekao je Aleksić i naglasio da je onda 3. oktobar rok da se postigne neki dogovor, prenosi FoNet.

Aleksić je rekao da su neke opozicione stranke gajile prevelike očekivanja od ovog dijaloga, odgovarajući na pitanje kako će odluka Stranke slobode i pravde i drugih stranaka u toj grupaciji da napuste dijalog, uticati na njegov tok.

“Atmosfera deluje, ako se izuzmu predstavnici vlasti, korektna, oni se ponašaju kao i u Skupštini, pa je dobro bilo da se i sami evroparlamentarci uvere kako izgleda pokušaj komunikacije sa vlastima”, rekao je Aleksić.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da veruje da se sutra može doći do nekog dogovora u ovoj rundi međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali da to ne zavisi samo od SNS, koja je sa maksimalno dobrom voljom ušla u ovaj proces.

“Mi smo sa svoje strane bili konstruktivni, analizirali smo predlog tema i potrudili se da pronađemo što više elemenata na kojima možemo da pronađeno za sve prihvatljiv, a pozitivan okvir”, rekao je Orlić novinarima u pauzi međupartijskog dijaloga.

Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da je dokument evropskih parlamentaraca u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima dobar osnov i biće pokazana sva spremnost da se dođe do konsenzusa.

“Mi smatramo da je dobro da se razgovor vodi na oba koloseka, jer se ne može iz procesa isključiti bilo koja stranka”, rekao je Milićević. On je rekao da će svi izbori biti u jednom danu, parlamentarni, predsednički i gradski, a predesednik Republike je rekao da će biti 3. aprila.

Plenarni sastanak posrednika Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu sa predstavnicima 15 stranaka počeo je danas oko 12 sati u Palati Srbija u Beogradu.

Sastanak evropskih posrednika sa Aleksandrom Vučićem; Fonet: FoNet

Sa strankama razgovaraju poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, kao i nekadašnji evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Na plenarnom sastanku su učestvovale Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, Pokret Dveri, Dosta je bilo, grupa koja okuplja Stranku slobode i pravde, Demokratsku stranku, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Pokret za promene, potom Liga socijaldemokrata Vojvodine. Učestvuju i Stranka pravde i pomirenja, Stranka moderne Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Narodna stranka, grupa koja okuplja Socijaldemokratsku stranku, Novu stranku i ostale pridruženje pokrete, Socijaldemokratska partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Poslanička grupa Ujedinjena dolina – Stranka demokratske akcije.

Posrednici su strankama uputili ranije Nacrt radnog dokumenta za drugu fazu međupartijskog dijaloga, na koji su stranke imale rok do 12. septembra da pošalju komentare u pisanoj formi. Evropski posrednici su se ranije danas sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, predsednik Vučić je na sastanku izrazio uverenost da će predizborni proces biti u skladu sa najvišim demokratskim standardima, kao i sa opštom politikom ozbiljnog i odgovornog pristupa jednom od najvažnijih procesa u funkcionisanju države.

Posrednici Evropskog parlamenta obavestili su Vučića o trenutnom stanju i rezultatima svog dosadašnjeg učinka i ocenili dosadašnju saradnju kao konstruktivnu. Vučić je istakao da poštuje njihov težak rad i zalaganje i da zna da su, kao posrednici, morali da uvaže zahteve svih strana. On je posebno naglasio da je unapređenje izbornih uslova stalan proces u svim demokratskim uređenjima, te da su predstavnici svih relevantnih institucija države od početka bili spremni da čuju konstruktivne sugestije kako bi se na adekvatan način kreirala izborna atmosfera.

Sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, te su izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno.

Povezani članci

Flesenkemper pozvao vlasti da više koriste savetodavne kapacitete Saveta Evrope

Tanjug

Picula: EU mora uspostaviti jasne kriterijume i nepromenljive indikatore napretka

EWB

Nacionalni konvent o rešenju za Kosovo: Prioriteti mir, bezbednost, EU integracije

EWB