fbpx
European Western Balkans
Politika

Nastavak reformi najvažniji za napredak Srbije ka EU

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Srbija razume da 2025. godina nije zacrtana i obećana godina prijema u EU, već da predstavlja okvir i podsticaj, izjavila je ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović tokom razgovora sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom.

Oni su razgovarali o Strategiji proširenja EU, evropskim integracijama Srbije, rezultatima reformi koje se u procesu pristupanja sprovode, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Jadranka Joksimović zahvalila je Nemačkoj, kao značajnom strateškom partneru i najvećem bilateralnom donatoru Srbije, za sveukupnu pomoć i podršku u procesu evropskih integracija.

Njih potvrđuje i podatak da je ta država, u proteklih 15 godina, izdvojila 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći za različite projekte.

Ministar evropskih integracija ocenila je da Strategija proiširenja predstavlja – pre svega, jasan politički signal i ohrabrenje koji potvrđuje da se na Srbiju kao kandidata za članstvo u EU ozbiljno računa.

Strategija je, istovremeno, i veliki podsticaj – kako za državu, tako i za njene građane da nastave sa započetim reformama koje su najbonji mehanizam za sveukupan razvoj države.

Joksimović je navela i da Srbija razume da 2025-ta nije zacrtana i obećana godina prijema, već da predstavlja okvir i podsticaj.

Ministar Joksimović očekuje da će Srbija tokom Bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Veruje da će pozitivan trend pristupanja biti nastavljen i za vreme Rumunskog predsedavanja – u drugoj polovini godine. Te dve države su, uostalom, kao i Austrija, koja će predsedavati Savetom EU u prvoj polovini iduće godine, proširenje EU postavile kao prioritet.

Aksel Ditman ističe da Strategija proširenja predstavlja snažan poizitivan signal za Srbiju. Stoga će Nemačka Srbiji nastaviti da daje jasnu podršku u nastavku procesa pristupanja.

On je naglasio značaj daljih reformi u poglavljima 23 i 24, kao i značaj reforme pravosuđa, o kojoj se razgovara u okviru pristupnih pregovora i koja jača nezavisnost sudstva, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Ocenio je da je Srbija pouzdan i kredibilan partner na koga EU može ozbiljno da računa, naročito kada je stabilnost regiona u pitanju.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri – taj podatak potkrepljuju nemačke investicije u privredu Srbije, i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Povezani članci

Ditman: Ko god pobedi u nedelju, ostajemo prijatelji Srbije

EWB

CRTA: Rezultati dijaloga ograničeni, mediji i pritisci na birače i dalje problem

EWB

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, Srbija pozvana da brže sprovodi reforme

EWB