fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BRISEL – Danas je u Briselu održana peta runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou kojoj su prisustvovali predsednik Kancelarije za KiM Petar Petković, koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Prema navodima Petkovića, razgovaralo se o standardima na osnovu kojih će biti postignut dogovor o finansijskim potraživanjima i imovini o kojim “dve strane imaju dijametralno suprotne stavove”, dok se prema saopštenju iz kosovske vlade govorilo o penzijama i katastru, prenosi KoSSev.

U saopštenju kosovske vlade dodaje se da nije došlo do „značajnog približavanja stavova dve strane po ovim pitanjima”, ali da je dogovoreno da se rasprava o ovom elementu opšteg sporazuma, finansijskim zahtevima i imovinskim pitanjima nastavi na sledećem sastanku.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak poručio je da je održavanjem druge runde razgovora o finansijskim zahtevima i imovini između Kosova i Srbije, napravljen još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

On je dodao da će pregovori između delegacija Kosova i Srbije uskoro biti nastavljeni.

Petković: Implementacija na putu ka normalizaciji

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je delegacija Beograda, u tehničkim razgovorima sa delegacijom Prištine u Briselu, ponovo pokrenula pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) i primene Briselskog sporazuma, prenosi FoNet.

Petković je definisao je i novi princip srpske delegacije u pregovorima – implementacija na putu ka normalizaciji.

„Mi smo sve ono što smo dogovorili ispunili, a naše je samo da zahtevamo od prištinske strane da ispuni ono što nije ispunila“, istakao je on i dodao da bez formiranja ZSO “ne možemo da napredujemo u dijalogu“.

On je dodao da “nama ne treba nevladina organizacija, nama treba ozbiljna institucija ZSO sa izvršnim ovlašćenjima”.

On je dodao da je istorijsko pomirenje dva naroda neophodna faza za mir i prosperitet celog Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Haradinaj: Tači nije rekao ništa konkretno o sastanku sa Vučićem u Vašintgonu

EWB

Vadepul: Samit u Berlinu pozitivan, važno da Beograd i Priština konkretno razgovaraju

EWB

Nakon sastanka u Prištini Grenel danas u Beogradu

EWB