fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

NATO: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkana

Novo sedište NATO-a u Briselu; Foto: NATO

RISEL – NATO ocenjuje da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine ključan za mir i stabilnost Zapadnog Balkana.

NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana i ima aktivno partnerstvo sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u briselskom sedištu NATO-a.

Posle ocene da je situacija na Kosovu “krhka” zbog zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine u sedištu NATO u Briselu za Tanjug kažu da je za mir i stabilnost u regionu ključan nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

“NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, olakšanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažemo umerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbednosne situacije i izbegava stvaranje tenzija”, izjavio je zvaničnik NATO za Tanjug.

Dodaje se da već više od 18 godina NATO radi na očuvanju Kosova i regiona preko misije KFOR-a koja trenutno ima oko 4.000 vojnika kao i kroz pomoć i savete koji pomažu u izgradnji kapaciteta kosovskih snaga sigurnosti i njenih civilnih institucija.

“KFOR nastavlja svoje aktivnosti da održi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. KFOR ima kapacitet da se bavi eventualnim nepredviđenim situacijama u okviru svog trenutnog mandata; svaku odluku o položaju i strukturi snaga KFOR-a preuzima Severnoatlantski savet, na osnovu bezbednosnih uslova na terenu”, navodi izvore Tanjuga iz sedišta Alijanse.

U izjavi za Tanjug zvaničnik NATO dodaje da su demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu stabilnost.

“Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama regiona da sprovedu reforme. Ovo će imati koristi od svojih građana, njihovih zemalja i čitave evroatlantske porodice”, zaključiju u sedištu NATO u Briselu.

Povezani članci

Liht: Zamrznuti konflikt se lako ponovo razbukta

EWB

Gradonačelnici na severu Kosova podneli ostavke

EWB

Sutra nastavak dijaloga o sprovođenju Briselskog sporazuma

EWB