fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

NATO: Podrška stabilnosti regiona, cenimo partnerstvo sa Srbijom

Samit čelnika država NATO-a; Foto: NATO

BRISEL – Lideri NATO-a saopštili su da cene partnerstvo sa Srbijom i da bi pitanje odnosa Srbije i Alijanse bilo korisno kako za NATO i za Srbiju, ali i za ceo region.

“Podržavamo dijalog pod pokriviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku da učestvuju u dobroj nameri u postizanju trajnog političkog rešenja”, navodi se u saopštenju čelnika NATO nakon godišnjeg samita u Briselu.

Oni dalje navode da je potvrđena posvećenost produženom angažmanu NATO-a na Kosovu, kroz misiju KFOR.

Prema njihovim rečima, KFOR doprinosi bezbednom okruženju i većoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

“Sve promene statusa KFOR-a biće zasnovane prema uslovima na terenu, a ne prema vremenskim rokovima”, navodi se u komunikeu lidera NATO-a.

Oni dodaju da je za Alijansu region Zapadnog Balkana od strateškog značaja, o čemu svedoči duga istorija saradnje i operacija.

“NATO je snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona. Pojačaćemo napore i unaprediti politički dijalog i praktičnu saradnju u regionu kako bismo podržali reforme, promovisali regionalni mir i stabilnost i suprotstavljali se zloćududnom uticaju spoljnih aktera”, navodi se u saopštenju.

Kako su dodali, demokratski principi, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi vitalni su za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije.

Dejtonski mirovni sporazum uključen u deklaraciju

Alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, podstiču unutrašnje pomirenje i pozivaju političke lidere da izbegavaju retoriku podela”, navedeno je u zajedničkom saopštenju lidera NATO-a.

Oni su pohvalili BiH za doprinos operacijama pod vođstvom NATO-a, dodajući da su posvećeni održavanju snažnog političkog dijaloga sa BiH i pružanju kontinuirane podrške u sprovođenju svih reformskih napora.

Kako su naveli u saopštenju, NATO ohrabruje rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskorti širinu i raznovrsnost instrumenata NATO-a za zajedničku bezbednost i partnerstvo.

“Saveznici podstiču političke lidere da rade konstruktivno i da demonstriraju političku volj u korist svih u BiH i unapređivanju evroatlantskih težnji sprovođenjem preko potrebnih političkih, izbornih, reformi vladavine prava, ali takođe i ekonomskih i bezbednosnih reformi, zajedno sa programima NATO-a”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je ranije da se njegova zelja neće složiti sa dokumentom ukoliko se ne spomenu tri konstitutivna naroda ili Dejtonski mirovni sporazum.

Lideri 30 zemalja članica NATO-a okupili su se u ponedeljak na Samitu u Briselu kako bi definisali reforme alijanse koje će se sprovoditi do 2030, što uključuje prilagođavanje izazovima kao što su destabilizujuće aktivnosti Rusije, porast uticaja Kine i terorističke sajber pretnje i napadi, kao i klimatske promene.

Povezani članci

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB

Srbija u 2019. godini održala više vežbi sa NATO nego sa Rusijom

EWB

Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo u NATO

EWB