fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

NATO posvećen izgradnji jakog partnerstva sa Srbijom

Konferencija "Srbija i NATO - Partnerstvo za budućnost"; Foto: Savet za strateške politike CfSP

BEOGRAD – Srbija je od ključnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, regiona od izuzetne važnosti za NATO, poručila je pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Baiba Braže, prenosi dnevni list Danas. 

Kako je istakla na konferenciji Saveta za strateške politike, povodom 15. godišnjice partnerstva Srbije i NATO-a, petnaest godina obeležilo je mnogo dostignuća, dodajući da partnerstvo sa NATO-om može imati stvarne koristi za Srbiju i njene građane, ali i za region u celini.

“NATO je posvećen izgradnji jakog partnerstva sa Srbijom. Srbija je cenjen, poštovan i važan parter Alijanse, zemlja sa bogatom istorijom i svetlom budućnošću. Srbija je važna za NATO i NATO je važan za Srbiju”, poručila je Braže.

On je dodala da je partnerstvo dalo značajne rezultate u mnogo različitih oblasti – civilna spremnost za vanredne situacije, obučavanje srpskih snaga za mirovne operacije, reforma sektora bezbednosti kao i naučna saradnja.

Prea njenim rečima, partnerstvo je najvažniji alat za uspostavljanje novog, pozitivnog i dugoročnog odnosa između NATO-a i Srbije, dodajući da ono omogućava uspostavljanje kredibilnog političkog dijaloga.

Ona je istakla da će misija KFOR-a na Kosovu ostati i delovati shodno odredbama Saveta bezbednosti UN, tako garantovati sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Braže je rekla da je NATO oduvek posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nijedna vizija mira i bezbednosti u evroatlanstkom regionu ne može postojati bez mira u regionu.

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan je region gde je NATO uspostavio svoju misiju KFOR, koja je na Kosovu od 1999. godine, a koju danas čini oko 3500 pripadnika.

Komadant KFOR-a general-major Franko Federiči naveo je da su saradnja KFOR-a i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije odlični na svim nivoima odgovornosti.

On je najavio da će se uskoro održati zajednički sastanak sa Vojskom Srbije.

“Uskoro ćemo održati 500. sastanak između Vojske Srbije i Zajedničke komisije za sprovođenje. Ovaj događaj ćemo obeležiti simboličnom ceremonijom u Nišu sredinom juna”, kazao je Federiči.

On je dodao da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti na Kosovu.

Brigadni general Tomazo Vitale i šef NATO vojne kancelarije za vezu,  izjavio je da NATO i Srbija postojano razvijaju svoje blisko partnerstvo kroz zajednički rad na mnogim projektima, na osnovu obostrano korisne saradnje.

Prema njegovim rečima, NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i činjenicu da od Srbije kao partnera zavisi koju vrstu saradnje želi da ima sa Alijansom.

General Vitale je posebno naglasio značaj angažovanja NATO-a na promovisanju saradnje sa Srbijom.

“Protiv lažnih narativa se borimo činjenicama, našim vrednostima i konkretnim aktivnostima, kojima pokazujemo spremnost i solidarnost NATO-a. Nastavićemo da dajemo sve od sebe da objasnimo šta je NATO, koji su njegovi principi, demokratske vrednosti, kao i da pričamo o našem partnerstvu sa Srbijom”, rekao je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. 

Povezani članci

Srpski i češki eksperti uz podršku NATO-a razvijaju nove medicinske zaštitne maske

EWB

Srbija između Brisela i Moskve

Emina Muminović

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja

EWB