fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

NATO pozitivno ocenio srpske mirovanjake

BEOGRAD – Dvonedeljna vežba evaluatora NATO-a i pripadnika Vojske Srbije završena je danas na poligonu “Borovac” kod Bujanovca, a cilj vežbe bio je da se stekne uvid u nivo gotovosti i interoperabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO-a, saopštila je beogradska kancelarija Alijanse.

Više of 60 evaluatora iz različitih komandi NATO-a, uključujući Komandu združenih snaga u Napulju (Italija), Komandu kopnenih snaga u Izmiru (Turska) i Komandu združenih snaga u Brunsumu (Holandija), kao i predstavnici zemlja članica Alijanse i partnera poput Srbije, Kanade, Francuske, Nemačke, Crne Gore, Sjedinjenih Država i Austrije, ocenjivali su gotovost i interoperabilnost više od 250 pripadnika Vojske Srbije.

Među deklarisanim srpskim snagama našle su se inženjerska i pešadijska četa, kao i vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane.

Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena (Vojska Francuske) iz Komande združenih snaga u Napulju.

“Srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, a pokazale su visoku motivaciju i profesionalizam”, rekao je potpukovnik Estuar.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno.

Srbija koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kaže se u saopštenju beogradske kancelarije NATO.

Povezani članci

Novi načelnik Generalštaba – promena politike ili signal dobre volje ka NATO-u?

Mateja Agatonović

Završen šesti ISAC-ov “Bezbednosni seminar za mlade”

EWB

Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo u NATO

EWB