fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

Zoran Zaev i Jens Stoltenberg; Foto: NATO

BRISEL – NATO je juče, na samitu u Briselu, pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, javlja AP.

Alijansa je navela da joj se Makedonija može pridružiti nakon što je rešeno pitanje imena te zemlje, navodi američka agencija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da očekuje da će Skoplje na samitu Alijanse biti pozvano da počne pregovore o pristupanju.

“Očekujem da ćemo se, posle prošlomesečnog istorijskog sporazuma o pitanju imena, složiti da pozovemo Skoplje da počne pregovore o pristupanju. Čim se sporazum finalizuje i primeni, moći ćemo da pozovemo bivšu jugoslovensku republiku da postane članica NATO, pod novim imenom – Republika Severna Makedonija”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita.

„Na građanima je da odluče. Ovo je jedinstvena prilika u životu. Ili će podržati dogovor i ući u NATO ili će odbaciti dogovor sa Atinom i neće postati članica NATO“, podvukao je on.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je “prilično ubuđen” da će njegova zemlja glasati na referendumu za promenu imena.

“Ankete pokazuju da je više od 75 odsto građana podržava članstvo u NATO i Evropsku uniju”, kazao je Zaev u emisiji “Hardtok” na Bi-Bi-Siju (BBC).

Ranije tog dana, zvanična Atina odlučila je da protera dvojicu ruskih diplomata zbog pokušaja podmićivanja grčkih zvaničnika radi dobijanja određenih informacija i podrivanja sporazuma o imenu Makedonije, piše danas grčki list Katimerini.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list tvrdi da su Rusi navodno na razne načine pokušali da “prošire svoj uticaj u Grčkoj”, između ostalog i mešanjem u aktivnosti Carskog društva hrišćanskih Palestinaca.

Moskva je saopštila da će na proterivanje ruskih diplomata iz Grčke odgovoriti recipročno, rekao je ruski poslanik Andrej Klimov, javlja RIA.

Povezani članci

Korom: Mađarska dobila podršku NATO članica da imenuje komandanta KFOR-a

EWB

Počela Beogradska NATO nedelja, u fokusu odnos Srbije i Alijanse i dijalog sa Prištinom

EWB

Grabar Kitarović: Podržavamo širenje NATO-a u regionu

EWB