fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Izdvojeno

NATO i Srbija u 2019: Saradnja u usponu

BEOGRAD/BRISEL – Od komemoracija, preko poseta na visokom nivou do usvajanja novog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP). Tako izgleda saradnja Srbije i NATO-a u 2019, a na osnovu svega stiče se utisak da Srbija postaje veoma važan i odgovoran partner NATO-a, što je i primetio brigadni general Čezare Marinel, šef Kancelarije NATO-a u Beogradu, u intervjuu za EWB.

Kraj godine predstavlja idealnu priliku da izvršimo rekapitulaciju odnosa Srbije i NATO-a, te izdvajamo najvažnije događaje u ovoj godini.

Održana je vojna vežba “Platinasti vuk 2019”

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije u 2019. godini; Foto: Medija Centar Odbrana / Jovo Mamula

Početkom juna, kod vojne baze “Jug” blizu Bujanovca započela je sada već tradicionalna vojna vežba “Platinasti vuk 2019” i trajala je do 19. juna. Vežba je okupila oko 500 pripadnika oružanih snaga iz 9 država – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Pripadnici oružanih snaga ovih zemalja imali su priliku da uvežbavaju procedure prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama, radnjama i postupcima u međunaordnom okruženju. Tom prilikom komandant Četvrte brigade vojske Srije, general Slobodan Stopa je rekao da vežba predstavlja “idealnu priliku za razmenu iskustava vojski partnerskih zemalja” Srbije.

Ova vežba je bila samo prva u nizu od 17 vojnih vežbi koje je Srbija imala sa drugim zemljama, od čega su 13 bile sa NATO, a četiri sa Rusijom.

Dvadesetogodišnjica od bombardovanja i dolaska KFOR-a na Kosovo

U martu 2019. godine se navršavala dvadesetogodišnjica NATO bombardvoanja Savezne Republike Jugoslavije. Operacija pod imenom “Saveznička snaga” je počela 24. marta 1999. godine i trajala je ukupno 78 dana.

Dvadeset godina kasnije, Srbija, Kosovo i NATO članice ovaj događaj tumače na različite načine, ali svi se slažu da se tako nešto nikada više ne sme ponoviti. Pa je tako predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je ocenio da je nad Srbijom izvršena “agresija NATO-a” i da “stvari treba nazvati pravim imenom”.

„Šaljem poruku da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove, govorim da nam je potreban dobar i pristojan odnos sa NATO savezom, da nikada Srbiju ne dovedemo u takvu poziciju”, poručio je Vučić.

U junu, ove godine je bila obeležena još jedna dvadesetogodišnjica ulaska KFOR-a na Kosovo. Povodom toga je u prištinskom Filmskom gradu organizovana komemoracija i bilo je poručeno da će misija nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama.

Tom prilikom je admiral Džejms Fogo, komandant Združenih NATO snaga u Napulju, poručio da će Saveznici nastaviti da sarađuju sa Vojskom Srbije i da će ta misija nastaviti da ispunjava obaveze iz Rezolucije Saveta bezednosti 1244, te je zbog toga neophodna saradnja sa Srbijom.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi posetio Srbiju

Tod Volters u poseti Srbiji; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

Tod. D. Volters, Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, posetio je po prvi put Beograd u julu ove godine od kako je u maju stupio na dužnost. Tokom te posete se sastao sa predsednikom Srbije, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, kao sa i šefom Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO, brigadnim generalom Predragom Bandićem.

“Pričali smo o mnogim temama i drago mi je što mogu da kažem da Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, rekao je tokom posete Volters i istakao da je Zapadni Balkan veoma važan region za Evropu u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta, kao i da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i ono što radi Vojska Srbije.

Maršal Pič u Beogradu

Stjuart Pič i Ivica Dačić; Foto: Tanjug / O. Stevanović

U septembru, Beograd je posetio još jedan visok NATO zvaničnik. Ovog puta to je bio Vazduhoplovni maršal Stjuart Pič. Predsedavajući Vojnim komitetom, najvišeg vojnog tela u Savezu, maršal Pič se sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Pič je tokom posete izrazio zadovoljstvo nivoom partnerske saradnje Srbije i NATO-a i naglasio da je NATO spreman da tu saradnju unapredi. S druge strane, Dačić je istakao da Srbija nastavlja da sprovodi politiku vojne neutralnosti, kao i da nastoji da bude odgovoran i pouzdan partner u očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao uslov za napredak regiona u celini.

Otvorene su dve novoizgrađene radionice u TRZ Kragujevac

Otvaranje pogona u TRZ Kragujevac; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Krajem septembra, zajedničkim finansijskim ulaganjem Vlade Srbije i NATO povereničkog fonda, izgrađene su i otvorene dve novoizgrađene radione u Tehničko remontnom zavodu Kragujevac. Radionice će služiti za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Otvaranju pogona su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, Danijel Dorington, visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke i Rasim Ćirković, direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac.

„NATO poverenički fond i kao njegov najveći donator Vlada Sjedinjenih Država učinili su nam veliku uslugu time što su pomogli da nam zemlja bude bezbednija i da neeksplodirana ubojna sredstva i zastarelu municiju, koja nam je veliko opterećenje u našim skladištima, uništimo na bezbedan način“, kazao je tom prilikom Vulin.

Srbija usvojila drugi ciklus IPAP-a

Vlada Srbije je početkom novembra konačno usvojila svoj drugi ciklus IPAP-a sa NATO-om za period 2019-2021. godine. Značaj ovog dokumenta se ogleda u tome što on predstavlja sredstvo za struktuiranje i adekvatno organizovanje bilateralne saradnje sa NATO-om u cilju izvršenja reformi.

Novi dokument je koncipiran u skladu sa principima programa Partnerstvo za mir, a to su dobrovoljnost, transparentnost i fleksibilnost, gde je Srbija u skladu sa sopstvenim ciljevima i interesima, zajedno sa NATO-om, opredelila prioritetne oblasti u kojima može na najbolji način da dalje unapređuje partnersku saradnju sa ovom organizacijom.

“Novi IPAP nije stepen ka članstvu, već instrument da Srbija unapredi svoje političke odnose kroz dijalog i saradnju, bez nastojanja da promoviše NATO i postane članica”, izjavio je u vezi sa ovim Branimir Filipović, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Sedma NATO nedelja

Ambasador Jern Eugen Gjelstad, Milan Mojsilović i Robert Pščel; Foto: Tanjug / Tanja Valić

Centar za evroatalntske studije je tradicionalno po sedmi put organizovao Beogradsku NATO nedelju koja je održana od 12. do 14. novembra u Palati Srbije. Tokom skupa ocenjeno je da saradnja Srbije i NATO-a ide uzlaznom putanjom o čemu svedoči usvajanje najnovijeg IPAP-a.

Konferenciji su prisustvovali između ostalih prisustvovali i Tadžan Ildem, pomoćnik Generalnog sekretara za javnu diplomatiju NATO-a, Robert Pščel, viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan u NATO Odeljenju za javnu doplomatiju, kao i general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba vojske Srbije. Za njih je ovo bila prilika da se sastanu na marginama i razgovaraju o odnosima Srbije i NATO-a na sastanku zatvorenim za javnost.

Ildem je tom prilikom u intervjuu za EWB izjavio da je potrebno da se informiše javnost kako se saradnja odvija i da treba eliminisati mitove i stereotipe o njoj.

I admiral Fogo je posetio Beograd

Admiral Fogo sa državnim sekretarom Živkovićem; Foto: Ministarstvo odbrane

Poslednji visoki zvaničnik NATO-a koji je posetio Beograd ove godine je admiral Džejms Fogo, komandant Združenih snaga NATO-a u Napulju. On je u sklopu svoje regionalne turneje u Beograd došao na poziv generala Milana Mojsilovića sa kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i KFOR-a o zajedničkim aktivnostima koje se realizuju u okviru programa Partnerstvo za mir.

Pored toga on je imao i odvojene sastanke sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Aleksandrom Živkovićem i vršiocem dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasadorom Branimirom Filipovićem.

U intervjuu za naš portal, Fogo je ocenio između ostalog da je takođe ocenio da je saradnja između Srbije i NATO-a u usponu, ali i da od Srbije zavisi koliko razvijenu i duboku saradnju želi.

 

Povezani članci

Jednačina sa mnogo nepoznatih

N. T. Štiplija

Izborni uslovi: Hod po tankoj žici

Raša Nedeljkov

[EWB Intervju] Ildem: Treba eliminisati stereotipe i mitove o saradnji Srbije i NATO-a

Vukašin Živković