fbpx
European Western Balkans
Društvo

Ne prestaju reakcije na oduku Vlade za uvid u transakcije medija i OCD

Ana Brnabić i Siniša Mali; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Uprava za sprečavanje pranja novca oglasila se povodom spiska novinara, organizacija civilnog društva i medijskih udruženja čije bankovne račune namerava da kontroliše. Direktor Uprave Željko Radovanović naveo je za program Njuzmaks Adrija da se radi o “redovnim aktivnostima”.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, koji u tehničkom mandatu predvodi resor u čijem sastavu je Uprava za sprečavanje pranja novca, odbacuje kritike pojedinaca i organizacija koje su se našle na listi, ali i ignoriše reakcije Evropske unije, ambasade Sjedinjenih Država u Srbiji ili međunarodnih nevladinih organizacija poput Amnesti internešnal.

“To je normalna aktivnost bez ikakve političke pozadine”, ukazao je Siniša Mali govoreći u sredu za televiziju Pink, čiji vlasnik Željko Mitrović važi za medijskog mogula bliskog vlastima u Srbiji. Ukazao je da se na sličan način prate tokovi novca u drugim evropskim zemljama – poput Francuske i Nemačke.

“Cilj je procena rizika od finansiranja terorizma, a ne sprovođenje bilo kakve istrage ili svrstavanje organizacija u red kriminalnih grupa”, rekao je u utorak Radovanović.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić objašnjava za Danas da Uprava za sprečavanje pranja novca, na osnovu međunarodnih standarda u toj oblasti, može imati legitimne razloge da kontroliše rad nevladinih organizacija, ukoliko je cilj tih mera sprečavanje finansiranja terorizma.

“Međutim, sudeći po spisku koji je objavljen i čija je tačnost indirektno potvrđena od strane v.d. direktora Uprave, te kontrole se preduzimaju kod brojnih organizacija koje finansiraju poznati i nesumnjivi donatori, i koje taj novac troše na projekte koji očigledno nemaju veze sa terorizmom”, rekao je Nenadić.

On je naglasio da ovu kontrolu ne bi trebalo mešati sa redovnim kontrolama poreskih organa kojima podležu sva pravna lica, jer se preduzimaju iz drugih razloga.

Fridom haus: Spisak ostavlja utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku

Sofija Orloski, programska menadžerka Fridom hausa (FH) za Evropu i Evroaziju istakla je da je FH duboko zabrinut zbog događaja u Srbiji, posebno što su im prethodile godine progona nezavisnih medija i OCD,  prenosi Glas Amerike. 

“Imajući u vidu da objavljena lista sadrži imena poznatih i poštovanih istraživačkih medija, organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinara i aktivista, ostavlja se utisak otvorenog i sistematičnog napada na kritiku – pre nego kredibilne istrage izolovanog incidenta”, rekla je Orloski.

Ona je istakla da korišćenje optužbi za pranje novca ili terorizma protiv nevladinih organizacije i kritičara vlasti nije novina.

“To je redovna pojava u evroazijskim totalitarnim državama koje teže da ućutkaju nezavisne posmatrače i oponente – najzastupljenija u Rusiji, ali i Turskoj, Kazahstanu ili Tadžikistanu”, objašnjava Orloski.

Prema njenim rečima to je pokazatelj da su vlasti spremne da zloupotrebe značaj transparentnosti i odgovornosti institucija kako bi ostvarile svoje političke ciljeve.

Zaštitnik građana najavljuje kontrolu postupka Uprave

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavio je da će izvršiti kontrolu povodom informacije da je Uprava za sprečavanje pranja novca napravila spisak novinara i udruženja i od banaka tražila uvid u njihove transakcije i da će javnosti saopštiti da li je kontrola urađena po zakonu, prenosi N1. 

“Zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojeg je Uprava za sprečavanja pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana, ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak”, naveo je Pašalić u saopštenju.

On je dodao da posledice koje mogu da imaju kontrolisani zavise od toga šta će Uprava za sprečavanje pranja novca prilikom kontrole utvrditi.

Šabić: Sumnja Uprave u domenu naučne fantastike

U bilo kom kontekstu iza ovakve akcije i traženja ovakve količine i ove vrste podataka morala bi da postoji nekakva sumnja da se subjekti sa spiska bave pranjem novca ili još gore finansiranjem terorizma što je za svakog objektivnog u sferi „naučne fantastike“ a ne realnosti, rekao je za Danas advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja.

On je istakao da Uprava javnosti duguje objašnjenje o kakvim se sumnjama radi.

Šabić podseća da su na spisku oba nacionalna udruženja novinara, novinarske ekipe koje su dobitnici najprestižnijih međunarodnih priznanja, OCD sa velikim autoritetom u međunarodnim relacijama i jedan broj ljudi, odgovornih lica u tim subjektima.

“Jedino što ih povezuje to nije nikakvo pranje novca ili terorizam već je činjenica da se bave argumentovanom kritikom aktuelne vlasti. Štaviše, dobar broj njih bavio se upravo razotkrivanjem situacija u kojima se reagovanje Uprave za sprečavanje pranja novca sa neuporedivo više osnova moglo i moralo očekivati ali je po pravilu izostajalo”, ističe Šabić.

On dodaje da je izjava v.d. direktora Uprave da nema selektivnog pristupa i da su „kontrolisali i ministre” zvuči cinično i to dvostruko.

“Prvo, nije nikakvo čudo već je savršeno normalno da ako postoji sumnja kontrolišu ministre i druge funkcionere, a u slučajevima ministra finansija i ministra odbrane je stvarno postojala – na sumnjive transakcije ukazale su banke. Od „kontrole“ nije bilo nikakvih efekata. Ako dakle „tetke“ ili neimenovani „prijatelji iz inostranstva“ ili „bugarski grafolozi“ mogu da otklone sumnju, deluje karikaturalno, ovakvo detaljno proveravanje poslovanja subjekata sa spiska jer su finansirani kroz legalne tokove, od poznatih finansijera, najčešće istih onih koji finansiraju i projekte Vlade Srbije, pa je akcija Uprave i za njih uvredljiva”, rekao je Šabić.

Povezani članci

Studenti o Evropskoj uniji

EWB

Sednica radne grupe Konventa za poglavlje o oporezivanju

EWB

Evropska nedelja mobilnosti u Srbiji – “Deljenjem dobijamo više”

EWB