Politika

Nečev: Vlada Makedonija spremna da reši sporove sa susedima

Zoran Zaev i Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

SKOPLJE – Nova vlada u Skoplju pokazuje spremnost da sa susedima reši tekuće sporove koji su omeli napredak Makedonije na njenom evropskom putu, ocenjuje Zoran Nečev, član BiEPAG-a i viši istraživač Centra za evropske integracije Instituta za demokratiju “Societas Civilis” , prenosi danas portal European Western Balkans.

Tekst u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Prema njegovim rečima, razvoj odnosa između Bugarske i Makedonije je na “dobrom putu”, sudeći prema početnom uspehu nakon što je, u prvih 100 dana nove vlade, potpisan Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji,

“To je takođe dokaz spremnosti nove vlade u Skoplju da reši preostala pitanja sa susedima kao preduslov za dalji napredak u pogledu agende EU”, ističe Nečev.

Kad je reč o nerešenom sporu sa Grčkom zbog imena, on ukazuje na spremnost makedonskog premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova da u budućnosti nastave i intenziviraju pregovore sa Grčkom i postignu kompromis s tim u vezi.

“Time je postavljena scena u kojoj su obe strane spremne da krenu dalje”, rekao je Nečev, zaključivši da javnost samo treba da sačeka i vidi da li će se ta pozitivna klima prevesti u konkretne akcije i inicijative u narednom periodu.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u četvrtak

EWB

Fajon: Zastrašivanje novinara ne sme da postoji u kandidatu za članstvo u EU

EWB

Opozicija: Kukan i Flekenštajn su svesni situacije, žele promene

Agencije