fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Nedelja energije u Beogradu

Nedelja energija; Foto: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Beograd prvi put organizuje manifestaciju Nedelja energije. Od 29. maja do 2. juna, biće održani brojni javni skupovi, konferencije i radionice. Cilj je podizanje svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se tiču energetske bezbednosti i efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija. Ova manifestacija deo je EU Sustainable Energy Week koju podržava Evropska komisija.

Na otvaranju beogradske Nedelje energije gradonačelnik Siniša Mali je naveo da je ideja manifestacije podizanje svesti “za teme važne za kvalitet života u gradu i njegovo funkcionisanje, a koje nisu svakodnevno vidljive”.

On je rekao da grad u budžetu za ovu godinu ima 120 miliona dinara za povećavanje energetske efikasnosti zgrada radi uštede grejanje zimi i hlađenja leti i najavio da će projekat biti proširen na stambene zgrade iduće godine, najavio sređivanje deponije u Vinči i proizvdonju toplotne i električne energije od smeća.

Vršilac dužnosti šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt je ocenio da Nedelja energije označava transformaciju društva. “Ova deca koja su danas sa nama, kada budu odrasli,  sve ono što mi danas započinjemo ona će uveliko ostvariti” rekao je Benedikt.

On je ukazako da klimatske promene donose ozbiljne pretnje i podsetio na posledice katastrofanih poplava iz 2014. godine. “Moramo svi zajedno da radimo na smanjenju emisija gasova staklene baššte, na smanjenju CO 2” rekao je Benedikt i dodao da  je “u Beogradu započeo veliki rad na podizanju energetske efikasnosti samih zgrada i iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Nafta ugalj i slično su prljave energije i trebalo bi mnogo više da koristimo energiju sunca i vetra”, poručio je.

On je poručio da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u transformaciji energetskog sektora.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je pozdravio održavanje Nedelje energetike i rekao da su obnovljiva energija, energetska efikasnost i korišćenje čiste energije prioriteti koji će biti prikazani kroz veliki broj sadržaja tokom ove nedelje.

Nedelja energije će u različitim prostorima okupiti predstavnike relevantnih državnih institucija, univerziteta i eminentnih naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i predstavnike škola i medija.

Povezani članci

“Vlada je uložila 10 puta manje od preporučenog za zaštitu životne sredine”

EWB

Šef pregovaračke grupe: Do kraja 2019. Srbija spremna za poglavlje o životnoj sredini

EWB

Izveštaj Koalicije 27: Proces donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine netransparentan

EWB