fbpx
European Western Balkans
Некатегоризовано

Nedeljkov: Početak dijaloga vlasti i opozicije već kasni

Raša Nedeljkov; Foto: CRTA

BEOGRAD – Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je da se već kasni s početkom razgovora između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prenosi Danas.

On je istakao da više ne postoji dilema šta bi sve trebalo uraditi da se unaprede izborni zakoni, tako da bi dijalog mogao odmah da počne.

„Ono što nam nedostaje je dijalog o političkoj situaciji u Srbiji, da se spusti lopta i razgovara o političkoj krizi nastaloj zbog zarobljenih institucija i nedostatka pluralizma. Mnogo je važno da i vlast i opozicija, ako vide rešavanje problema u društvu kroz institucije, prevaziđu lične animozitete i zajedno počnu da rade u javnom interesu“, naveo je Nedeljkov za agenciju Beta.

Nedeljkov je dodao da je neophodno da se kompletna izborna administracija rekonstruiše kako bi Republička izborna komisija imala mnogo veća ovlašćenja, a kada su u pitanju izborni uslovi navodi da bi trebalo pogledati preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIR) koje mogu da budu polazna tačka dijaloga vlasti i opozicije.

Na pitanje da li bi uloga Evropskog parlamenta trebala da bude aktivnija, programski direktor CRTA kaže da ova institucij može da bude vrlo koristna tokom dijaloga i u kontroli dogovorenog.

„Vlast i opozicija se na papiru mogu dogovoriti oko mnogih stvari, ali najbitnija je kontrola dogovorenog. Ako je Srbiji članstvo u Evropskoj uniji prioritet, prirodno je da predstavnici evropske administracije budu uključeni u naš izborni proces, pre svega kontrolišući implementaciju dogovorenog“, izjavio je Nedeljkov i dodao da prema dosadašnjem ponašanju predstavnika vlasti nema mnogo razloga za optimizam kada je u pitanju stvaranje atmosfere za slobodne i demokratske izbore.

On je istakao da je vlast i u prethodnom periodu usvajala samo one preporuke koje u suštini nisu ograničavale njihovu moć i prednost zahvaljujući tome što su bili u institucijama države i samim tim imali neograničen pristup i uticaj na medije.

“Ponašanje državnih funkcionera van kampanje, koje vidimo ovih dana i nedelja ilustruje nerazumevanje suštine problema”, zaključio je Nedeljkov i dodao da vlast negira postojanje bilo kakvih problema kada su u pitanju izborni uslovi i da zato ne čudi zašto se do sada nije krenulo u ozbiljniju implementaciju ODIR-ovih preporuka.

Jovanović: Dijalog bez stranog posredovanja

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pozvao je danas vlast u Srbiji da donese odluku da dijalog sa opozicijom bude organizovan bez stranog posredovanja, a ukoliko ga budu vodili stranci, DSS u njemu neće učestvovati, prenosi FoNet.

On je istakao da “imamo odgovornost da sednemo za sto i razgovaramo” i ocenio da je reč o procesu političkog samosazrevanja i da to ne mogu da donesu strani posrednici.

“Veoma insistiram na tome da sednemo mi sami, jer se niko neće brinuti o Srbiji osim nas. Imam hiljadu zamerki na ovu vlast, ali bilo bi me sramota da pred strancima govorim da stvari ne valjaju”, poručio je Jovanović.

On je kao teme predstojećeg dijaloga vlasti i opozicije naveo problem medijskog prisustva opozicije, od Javnog servisa pa nadalje, kao i izborni proces.

Rašković Ivić: Dijalog da bude što koncizniji

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da bi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima trebalo da bude što koncizniji i da ta stranka smatra kako bi opozicija trebalo da se dogovori koja će dva pregovarača biti prisutna u njeno ime u tom procesu, prenosi FoNet.

„Potrebno je odrediti crvene linije oko kojih bi trebalo postići konsenzus i ispod kojih ne bismo išli“, rekla je Sanda Rašković Ivić za RTS. Narodna stranka je ranije navela da bi dijalog trebalo da se odvija uz posredovanje Evropske unije, navodi se u saopštenju te stranke.

Dačić: Sa Mekalisterom o formatu dijaloga

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi tokom ove nedelje sa predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom trebalo okvirno da dogovori format dijaloga vlasti i opozicije, prenosi FoNet.

“Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama, jer se ovde razgovara o izbornim uslovima”, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je istakao da je važno da se kaže da je dijalog već započet u prethodnom mandatu parlamenta, a da će sada biti nastavljen.

“Tada je dogovoreno da predsednik parlamenta i predstavnik EU budu kopredsedavajući dijaloga, a sada treba definisati njegov format – od dinamike do tema, i šta se očekuje u narednom periodu”, kazao je Dačić.

Povezani članci

Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan deo novog Strateškog koncepta NATO-a

EWB

Hojt Ji se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije

EWB

Junker: Bregzit tragedija, engleski gubi značaj u Evropi

EWB