fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Nedeljkov: Potrebni su širi politički razgovori od samih izbornih uslova

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov; Foto: EWB SCREENING

BEOGRAD – „Međustranački dijalog sam po sebi ne može da reši političku krizu ukoliko nije sveobuhvatan. Ovde su izbori kolateralna šteta ozbiljnog deficita dijaloga po svim oblastima i temama. Nama je potrebno ozbiljno političko preispitivanje rada svih aktera u našem društvu“, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov u emisiji portala European Western Balkans „Screening“.

Nedeljkov je istakao da se sa početkom međustranačkog dijaloga već kasni.

„Mi izbore imamo za manje od godinu dana. Izborna kampanja, ako pogledate način rada medija, već je u toku. Mi debelo kasnimo. Opravdanje za tako nešto apsolutno nema. U društvu u kome se šest meseci čekalo formiranje u okolnostima u kome imate tri četvrtine u parlamentu je nešto što odslikava suštinske namere trenutnih nosioca vlasti. Što se mene tiče, mi smo već debelo zakasnili za sve korenite promene“, objašnjava Nedeljkov i dodaje da će opet biti pokušaja da se nekim kozmetičkim izmenama stvori privid.

On kaže da je to gubitak pre svega građane i naglašava da u društvu nemamo dijalog ni po jednoj temi, a ne samo oko političkih aspekata izbornog procesa.

„Pogrešno je predstaviti sledeći razgovor kao razgovor oko izbornih uslova. Mislim da su izborni uslovi i izbori kao takvi kolaterlna šteta jednog opšteg posrnuća demokratije u našoj zemlji. Kada vi u društvu nemate dijalog ni o jednoj temi, a ne samo oko političkih aspekata izbornog procesa, nekako je nefer da samo govorimo o dijalogu oko izbornih uslova“, naveo je Nedeljkov.

On podseća da je Srbija članica OEBS-a i kao takva je u obavezi bez odlaganja sprovodi preporuke ODIR-ove posmatračke misije, što se ne događa.

„Ne trebaju nama pregovori da utvrdimo šta od ODIR-ovih preporuka treba da sprovedemo ili ne. Nama su pregovori potrebni oko rešenja. Nama su potrebni politički razgovori mnogo širi nego što su samo jedan tehnički aspekt sprovođenja izbora“, ističe Nedeljkov i dodaje da je potrebno da država Srbija radi svoj posao i da sprovodi bez odlaganja i bez bilo kakvog odugovlačenja one nalaze koji su već godinama unazad poznati svima kako bi se unapredili izborni uslovi.

Upitan kako osigurati sprovođenje onoga što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu, programski direktor organizacije CRTA odgovara da se prvenstveno za početak moramo dogovoriti šta su problemi, da bi se uopšte razgovaralo.

„Mi iz svega onoga što posmatramo, ne možemo zaključiti da postoji razumevanje oko toga da imamo neki problem, pa ni u izbornom procesu. Predstavnici vlasti često kažu da su preporuke ODIR-a neutemeljene, da su površne i da ne odslikavaju realnost. Imate jedno suštinsko negiranje nalaza ODIR-a. Ako je to tako, onda ne vidim zašto bismo uopšte i sedeli da razgovoramo ukoliko se ne slažemo da postoji problem“, izjavio je Nedeljkov.

Međutim, on dodaje da ukoliko se složimo da postoji problem, ako sednemo za sto i diskutujemo kako da dođemo do rešenja tog problema, onda moramo verovati da postoji način za njihovo sprovođenje.

„Mi ćemo kao organizacija pratiti to što će biti dogovoreno i to što će obavezivati državne organe prilikom organizovanja izborog procesa, i u odnosu na to izveštavati javnost. Garancije dogovorenog leže u rukama onih koji imaju zakonsko ovlašćenje da sprovode određene odluke. Da li će mere biti sprovedene ili neće zavisiće pre svega od toga da li će ili u kojoj meri vlast biti pritisnuta od javnosti da takve dogovore sprovodi“, naglasio je Nedeljkov.

„Nijedna vlast na svetu ne reaguje bez pritisaka“

Na pitanje da li bi vladajuća partija pristala na dijalog i načinila određene ustupke bez pritisaka od strane Evropske unije, Nedeljkov odgovara da nijedna vlast na svetu ne reaguje bez pritisaka.

„Mora postojati određeni pritisak, pre svega javnosti. I to je nešto što je obaveza i medija i obrazovnih institucija, akademske zajednice, civilnog društva – da građani imaju potpunu informaciju o tome šta su problemi, konkretno sad mislim na izborni proces. I da građani izvrše pritisak na vlast. U atmosferi u kojoj građani imaju jednostrane informacije, prilično je naivno očekivati generisanje jasnog javnog pritiska na vlast“, navodi Nedeljkov i dodaje da je u tom smislu jedan od mehanizama koji je na raspolaganju onima koji žele demokratiju, podrška i razgovor sa međunarodnom zajednicom.

Pročitajte više: POSP: Nastavak međustranačkog dijaloga prioritet Evropske unije

Nedeljkov objašnjava da ukoliko mi politički težimo jednoj međunarodnoj organizaciji, ukoliko imamo političkih poteškoća kao što imamo, onda je sasvim prirodno da imamo podršku i pomoć sa strane evropskih institucija da iz ove političke krize izađemo.

„Ja se samo nadam da evropska adminstracija neće dozvoliti da se neke maske tolerišu i da se u ime velikih dogovora tolerišu ogromna kršenja međunarodnih demokratskih pricnipa, i s druge strane kršenja ljudksih prava. Svi građani Srbije imaju ustavno pravo da biraju slobodno, bez pritisaka, svoje političke predstavnike ili da se na izborima njima kandiduju. Dokle god mi takvo pravo nemamo, očekujemo svu pomoć i podršku onih političkih međunarodnih organizacija koje žele da vide Srbiju kao demokratsku zemlju. Svako skretanje pogleda sa tih problema je na neki način, ne samo održavanje statusa quo, već i jedna prećutna podrška pogoršavanju situacije u Srbiji“, ističe Nedeljkov.

Komentarišući ulogu civilnog društva u dijalogu vlasti i opozicije, on ističe da su političke partije te koje treba da artikulišu političke ideje i da kreiraju politike koje će se takmičiti na izborima, dok se civilno društvo ne takmiči na izborima.

„Jedna od uloga civilnog društva jeste da ima kontrolnu ulogu, ali i da bude korektivni faktor i u političkim procesima. CRTA je konkretno vrlo uključena u izborne procese, ali kao posmatrač. Neko ko posmatra šta se događa u političkom smislu – kako se sprovode zakoni, šta su uzroci sprovođenja ili nesprovođenja zakona, koja su moguća rešenja za utvrđene probleme. Možemo da ponudimo u određenim oblastima rešenja, da damo analize, ali da mi učestvujemo u dogovaranju, prosto to nije naša uloga u političkom životu“, zaključio je Nedeljkov.

Povezani članci

Muke sa poglavljem 23: “Krhke” institucije nemoćne da se izbore sa korupcijom

Marija Stojanović

Brnabić: Srbija pokazala da ne odustaje od evropskog puta

EWB

[Video] Demokratski procesi na jugoistoku Evrope

EWB