fbpx
European Western Balkans
Poljoprivreda i ruralni razvoj

Nedimović: Ispunjeni uslovi za IPARD, konkurs krajem novembra

Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio danas da će prvi konkursi za korišćenje IPARD sredstava EU u iznosu od 175 miliona, koji su namenjeni poljoprivrednicima, biti raspisani početkom novembra ili krajem decembra.

Ministarstvo poljoprivrede je juče obavestilo zamenika šefa Delegacije EU u Beogradu Oskara Benedikta da je poslednji od četiri uslova za odobrenje IPARD akreditacije ispunjen i da je počela eksterna revizija od strane nadležnih organa Evropske komisije.

Taj poslednji uslov je adaptacija zgrade Uprave za agrarna plaćanja.

Nedimović je rekao za Pink da već sedam godina imamo problem sa IPARD-om i da će konačno srpski poljoprivrednici moći da koriste 175 miliona evra.

“Došla je juče eksterna revizija EK i ovde će biti 28 dana. Mi smo pre godinu i po dana imali blokirajuće faktore i sve smo ih otklonili, što se tiče ljudstva Uprave za agrarna plaćanja, objekta, IT standarda i drugih standarda sa aspekta bezbednosti, sve je u skladu sa evropskim procedurama. To će doneti konkurs krajem novembra, početkom decembra”.

Nedimović je rekao da je reč o 175 miliona evra od EU na koje ide 50 miliona evra sredstava Srbije, tako da će srpski poljoprivrednici imati na raspolaganju 225 miliona evra, za nabavku mehanizacije, skladišne i prerađivačke kapacitete.

Govoreći o suši, Nedimović kaže da treba što više površina staviti pod navodnjavanje i razviti sistem osiguranja.

“Moramo na promišljen način da pristupimo, važnije su dugoročne mere, evo već sutra se u Žitištu gradi sistem za navodnjavanje – krenuli su prvi sistemi za navodnjavanje da se grade posle 20 ili 30 godina. Reč je o četiri nova sistema. Mi ćemo biti u selu Međa, odakle ćemo krenuti sa sistemom za navodnjavanje. Cilj je da imamo oko 30.000 hektar zemlje koje će obuhvatiti novi sistemi za navodnjavanje”.

Ministarstvo radi osiguravajućim kućama kako bi promovisalo osiguranje, dodao je Nedimović.

“Samo u sisteme za navodnjavanje ove godine ćemo uložiti 30 miliona evra”.

Kukuruz i soja su najviše pogođeni sušom, a najugroženiji je srednji Banat, Srbobran, Žabalj i druge opštine.

Ministar kaže da će procena štete od sušte biti gotova krajem avgusta ili početkom septembra, kao i da kukuruz učestvuje oko 35 odsto u biljnoj proizvodnji Srbije.

On je dodao da treba i protivgradni sistem zaštite da se digitalizuje.

Nedimović je rekao da voćarske i povrtarske kulture tu ne bi trebalo da budu ugrožene ove godine i da će kukuruza biti dovoljno za naše potrebe, ali i za izvoz.

On je kazao da sledi žetva suncokreta i da su obezbeđeni kupci u smislu prerađivačkih kapaciteta i da ćemo imati otkup kakav je bio prethodnih godina.

Povezani članci

Poljoprivredi do 2020, 175 miliona evra bespovratno iz EU

EWB

50 miliona evra iz IPARD programa za poljoprivrednike u Srbiji

EWB

Uz podršku EU bolja kontrola bezbednosti hrane u Srbiji

EWB