fbpx
European Western Balkans
Politika

Nedostatak odluke EU o Severnoj Makedoniji slabi zagovornike proširenja u regionu

Nikola Dimitrov i Tanja Fajon tokom panela sa ostalim učesnicima; Foto: EWB

OHRID – Učesnici današnjeg razgovora „Put prema EU: Šta očekivati kada očekujete” organizovanog u okviru Dijaloga Prespanskog foruma su negativno ocenili stanje proširenja na Zapadnom Balkanu. Još jedan veto od strane Bugarske za ulazak Severne Makedonije u Evropsku uniju je oštro kritikovan, a EU je pozvana da vrati kredibilitet procesa.

Događaj koji je održan u „fishbowl” formatu pri čemu je publika imala priliku da zauzme centar scene, otvorio je zamenik ministra evropskih intergacija Nikola Dimitrov.

„Ovo je odličnan tajming za ovu temu i naše sastajanje. Međutim, moramo da budemo iskreni i otvoreni – u pitanju je najgore moguće vreme. Bugarska je po drugi put stavila veto na pregovore o pristupanju sa Severenom Makedonijom i Albanijom. Prošle su dve decenije otkad smo započeli pregovore sa EU. Ne znamo šta dalje da očekujemo”, rekao je Dimitrov.

Rekao je da trenutna borba Severne Makedonije nije samo borba za makedonski identitet već i za evropski identitet.

„Ukoliko EU ne može da napravi promenu u regionu koji nije čak ni njeno zadnje dvorište, nego prednje, to dosta govori o problemu sa kojim se EU suočava. Dugoročna posledica će biti slabljenje onih koji veruju u prelazni proces proširenja i evropskih vrednosti”, rekao je Dimitrov.

Istakao je da Vlada Severne Makedonije nije imala pravo da odustane u nastojanju da učini našu državu evropskom. Međutim, bilo bi dobro kada bi postojala pomoć od EU.

Članica Evropskog Parlamenta Tanja Fajon podsetila je da je Slovenija danas preuzela predsedavanje Savetom EU, dodajući da nije bila preterano optimistična po tom pitanju ali barem je Zapadni Balkan bio među prioritetima.

„Da budem iskrena, region je u lošem stanju, proširenje je u lošem stanju, a i EU je u lošem stanju”, rekla je Fajon.

Dodala je da je šteta što se nakon 15 godina razmatra da se samo otvore pregovori sa Severnom Makedonijom.

„Bilo je dosta sebičnosti, dosta egoizma poslednjih godina, kao i opasnog nacionalizma. Za državu poput Bugarske je opasno i sebično da ugrozi drugu državu”, rekla je Fajon.

Novinar Tim Džuda složio se da nema mnogo toga novog da se doda nakon 15 godina otkad je Severna Makedonija dobila status kadidata.

„Činjenica je da će se zlonamerni akteri umešati kada nema evropskih intergacija kao i da je proces neophodan za unutrašnje reforme ali nema pomaka”, rekao je Džuda, dodajući da je sve veći problem u EU a ne u Severnoj Makedoniji.

„Ne znamo kakva je budućnost Evrope i zato je članstvo Zapadnog Balkana cilj koji se stalno pomera. Za dest godina će to biti drugačija EU”, rekao je Džuda.

Edvard P. Džozef, profesor sa Džon Hopkins Instituta izjavio je da Sjedinjene Države nikada nisu htele da budu ispred EU na Balkanu.

„EU ne može biti svetski lider ukoliko ne doživljava Balkan ozbiljno a EU se ne doživljava ozbiljno. Ovo kao Amerikanac kažem sa tugom jer je EU naš saveznik”, rekao je on.

Prema njegovim rečima neuspeh da se oda počast onome što je Severna Makedonija postigla je istorijski promašaj. Rekao je da kada se to desi ponovo, to će biti izdaja.

„Ukoliko EU stremi prema strateškoj autonommiji od Sjedinjenih Država, mora prvo da reši problem Balkana”, istakao je Džozef.

Ekspert za Balkan pri briselskom Centru za evropsku politiku i članica BiEPAG-a Korina Stratulat  koja se priključila diskusiji putem video formata, rekla je da činjenica da je proširenje u rukama zemalja članica stvara nepredvidljivost.

„Sve ovo dovodi to toga da sve što se dešava sa proširenjem zavisi od unutrašnjih politika zemalja članica. Kada se podriva uslovljenost, podriva se i kredibilitet”, rekla je ona.

„Nažalost u iskušenju sam da kažem da ćemo u budućnosti gledati istu priču. Promena bi zahtevala bolju opremljenost po pitanju nuđenja rešenja na zapažene probleme”, dodala je Stratulat.

Žak Mer, član Narodne Skupštine Francuske, je rekao da za njega to nije pitanje da li će se preduzeti naredni korak sa Severnom Makedonijom, već je pitanje kada.

„Uradićemo sve što možemo kako bismo pomogli predsedavanju Slovenije u ostvarivanju ovog cilja”, rekao je podsećajući da je francusko predsedavanje sledeće.

Predstavnica studenata Eva Cvetkovska izjavila je da većina mladih ljudi, uključujući i nju, čvrsto veruju u evropske vrednosti.

„Kada kažem da verujem u evropsku ideju to ne znači da je slepo podržavam. Najevropskija stvar koja može da se uradi je da se kritikuju nedoslednosti u EU. Problem sa Bugarskom može da se reši dijalogom, ali pravo na samoodređenje i identitet ne smeju da budu podložni raspravama”, naglasila je upozoravajući da su sa obzirom na trenutnu situaciju evroskepticizam i nacionalistički sentimenti u porastu u Severnoj Makedoniji.

Povezani članci

Fabrici: Ključna uloga lokalnih samouprava u pristupanju EU

EWB

Bulc: EK će podržati implementaciju digitalne agende u Srbiji

EWB

Srbija bi do kraja juna mogla da otvori samo jedno ili nijedno poglavlje

EWB