fbpx
European Western Balkans
Politika

Nedostatak pritisaka EU i SAD omogućio je stvaranje „zarobljene države“ u BiH

Zastava Bosne i Hercegovine; Foto: Flickr/ Jennifer Boyer

BERLIN – Četvrt veka nakon Dejtonskog sporazuma, u Bosni i Hercegovini je mir, ali u poslednjih 15 godina, EU i SAD nisu istrajali u pritiscima koji bi vodili ka reformama u zemlji. Taj nemar omogućio je etnopolitičkim liderima da zarobe državu, navodi se u studiji „Zemlja kao talac – kako osloboditi Bosnu od Dejtonskog parališućeg obruča“.

Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Evropski fond za Balkan podržao je Evropski savet za međunarodne odnose (ECFR) i Majdu Ruge, višu saradnicu Evropskog saveta za međunarodne odnose, pri izradi ove studije, koji predstavlja stručnu analizu stanja u Bosni i Hercegovini nakon četvrt veka od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Majda Ruge, između ostalog, analizira funkcionisanje institucionalnog okvira Bosne i Hercegovine koji pravni osnov crpi iz Dejtonskog sporazuma, koji jeste obezbedio mir i potvrdio kontinuitet Bosne i Hercegovine kao suverene države, ali i jedne od najdecentralizovanijih federalnih sistema u zapadnom svetu.

Analiza se bavi i procesom reformi i ulogom EU i SAD u sprovođenju istih, stanjem u oblasti pravosuđa, načinom političkog vođstva, političkom retorikom, pozitivnim aspektima trenutne situacije u BiH, fenomenom „zarobljene države“ i posledicama koje ima po ekonomiju i demografiju.

„EU i SAD nisu istrajali u pritiscima koji bi vodili ka reformama u zemlji. Taj nemar omogućio je etnopolitičkim liderima da zarobe državu. Ovo je rezultiralo lošom upravom, zloupotrebom položaja i zanemarivanjem ekonomije i javnih službi“, navodi se u studiji.

I dok je centralna vlada predmet zarobljavanja i blokada, primeri vizionarskog liderstva i preduzetničkog uspeha su se pojavili na lokalnom nivou. Po autorkinom mišljenju, najefikasniji način eliminacije etničke i političke nestabilnosti u BiH je otklanjanje njenih izvora – pre svega, oslobađanje države od političkih lidera koji etničke podele koriste kao sredstvo za skretanje pažnje sa drugih pitanja.

Stoga bi, smatra Ruge, napore za postizanje reformi bi trebalo usredsrediti na ponovno uspostavljanje integriteta pravosuđa i vladavine prava, pa samim tim i stvaranje uslova za demontiranje mreža koje su zarobile državne institucije.

Povezani članci

Institut Ist-Vest: Vreme za akciju SAD i EU na Zapadnom Balkanu

EWB

Merkel u Beogradu: Berlinskim procesom postignuto mnogo, pitanje Kosova neće nestati

EWB

Građani na referendumu glasali za promenu Ustava

EWB