fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Nedovoljan napredak Srbije u poglavljima 23 i 24

PrEUgovor; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Srbija nije ostvarila dovoljan napredak u poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), a državni organi nisu uvažili većinu preporuka iz ranijih izveštaja, saglasni su članovi koalicije prEUgovor.

Ograničeni pristup dokumentima koje je Vlada Srbije donela u okviru pregovaračkog procesa, samo je jedna od prepreka sa kojom su se predstvanici organizacija civilnog društva susreli prilikom merenja napretka Srbije u poglavljima 23 i 24, kaže Milan Aleksić iz Centra za primenjene evropske studije.

“U proteklih šest meseci primećena je izvesna stagnacija u nekim oblastima. Evropska unija bi trebalo da obrati pažnju na stanje demokratije u Srbiji”, poručuje Aleksić i poziva nezavisne institucije da jačaju svoj položaj.

Upravo delovanje nezavisnih tela, pogotovo u vreme predizborne kampanje za predsedničke izbore, označeno je kao problematično – Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Agencija za borbu protiv korupcije nisu adekavtno reagovale na kršenje izborni pravila od strane kandidata, smatra Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija”.

“Članovi Vlade su bili angažovani u kampanji. Obim promotivnih aktivnosti se u vreme predizborne kampanje povećao, a dokumentovano je i da su ministri državne resurse koristili u predizborne svrhe”, kaže Nenadić i dodaje da zabrinjava i činjenica da Srbija nije usvojila nijednu preporuku međunarodnih posmatrača za unapređenje izbornog procesa.

Pored funkcionerske kampanje za vreme izbora uočen je i neravnopravan medijski tretman predsedničkih kandidata. Tako je, na primer, Aleksandar Vučić imao više vremena nego svi ostali kandidati zajedno, ukazuje direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen.

“Koliko je sloboda medija u Srbiji u lošem stanju dovoljno pokazuje činjenica da Srbija, prema Indeksu održivosti medija, od 2001. godine beleži konstantan pad i da se trenutno nalazi u grupi sa Rusijom, Belorusijom i Azerbejdžanom”, upozorava Čečen.

Jedna od retkih stvari koja predstavlja napredak jeste usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, smatra Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

„Zakon uvodi četiri novine – hitne mere zaštite, obaveznu procenu rizika, obaveznu evidenciju ali i obaveznu koordinaciju rada tužilaštva, Centra za socijalni rad i policije”, objašnjava Macanović i dodaje da će zakon na snagu stupiti od 1. juna.

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija. PrEUgovor objavljuje polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 i rEUformator – mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju poglavlja 23 i 24. Koaliciju prEUgovor čine ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Povezani članci

Održana tribina o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

EWB

Organizacije civilnog društva razgovarale sa Bilčikom o situaciji u Srbiji

EWB

[VIDEO] Proširenje ključna reč

EWB