fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Negre: Ovde smo da podržimo Srbiju na putu u EU

Dubravka Negre; Foto: EIB

BEOGRAD – Evropska investiciona banka (EIB) je danas ovde s ciljem da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji kroz investicije, pre svega u privatni sektor i infrastrukturu – poručila je danas Dubravka Negre, šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

Negre je, na panelu “Srpska mapa puta za Evropsku uniju” na 17. Ekonomskom samitu Srbije, istakla želju EIB da pored finansijske podrške u vidu povoljnih kredita i grantova, Srbiju podrži i znanjem koje ta banka posedu u smislu poznavanja tržišta Zapadn Evrope, gde ta finansijska institucija ima 90 odsto svojih aktivnosti.

Podsetila je da je EIB u poslednjih pet godina uložila pet milijardi evra u infrastukturne projekte u Srbiji, dodajući da su te invesicije realizovane i kroz pristupne fondove namenjene Srbiji.

Negre je posebno istakla da je u pripremi projekat ulaganja u privatni sektor kroz različite programe namenjene malim i srednjim preduzećima kako bi ona počela da preuzimaju više rizika.

“Razmišljamo da ubrzamo ponudu za startap preduzeća, a planiramo u naredne dve-tri godine još projekata za privatni sektor koji je i glavni faktor privrednog rasta”, najavila je Negre podsetiški takođe na platformu Džasper za pripremu projekata koja pomaže Vladi Srbije u pripremi projekata za koji bi dobili podršku EIB.

Povezani članci

Podsticanje konkurencije u Srbiji prioritet EU

EWB

Ekonomske reforme u procesu pristupanja Evropskoj uniji

EWB

Evropska komisija predlaže fleksibilnija pravila za robu iz Srbije i drugih zemalja

EWB