fbpx
European Western Balkans
Politika

Neizvestan broj poglavlja

BEOGRAD – Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) biće održana 11. decembra ili 12. decembra, ali još nema saglasnosti o tome da li će tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna i odnose se na ekonomiju, finansije i budžet.

Ključna za tu odluku biće procena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izveštaja koji im je o tome pripremila Evropska komisija.

Kako javlja dopisnik RTS iz Brisela Dušan Gajić, evropski komesar za proširenje Johanes Han “ne vidi” prepreke za nastavak pregovora.

“Ipak, moram da naglasim da su važne, ne samo promene zakona, već i njihova primena. U principu, stvari idu dobro i očekujem skoro otvaranje novih poglavlja”, ističe Han.

Sličan stav ima i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister, uz ogradu da konačnu reč imaju države članice.

“Smatram da nova poglavlja, možda tri, treba da budu otvorena pre kraja godine. Ta odluka je na zemljama članicama. Verujemo da ako ima napretka, on treba da bude priznat otvaranjem poglavlja”, kaže Makalister.

U izveštaju koji pokriva period od proteklih šest meseci, Evropska komisija detaljno navodi da li su i u kom roku ispunjene mere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 koje je donela Vlada Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, neke zemlje članice, među kojima i one najuticajnije, smatraju da izveštaj, pored napretka koji beleži u proteklih pola godine, navodi i određena kašnjenja u primeni akcionog plana za poglavlje 23 i 24.

To će uticati na njihovu odluku o broju otvorenih poglavlja. Dosadašnji tok debate pokazao je da se 11. decembra može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvesno.

Rasprava o tome nastaviće se i tokom sledeće nedelje, navode diplomatski izvori.

Prema pravilima iz pregovoračkog okvira za Srbiju, napredak u svim poglavljima zavisi od napretka u oblasti vladavine prava (poglavlje 23 i 24) i normalizaciji odnosa sa Prištinom (poglavlje 35).

Povezani članci

“Mali Šengen” otvoren za ceo region, naredni sastanak verovatno u Beogradu

Tanjug

Tenzija na sastanku Dačića i Varheljija

EWB

Borelj: Smešno je što samo Kina dobija bilbord zahvalnosti, kada i EU pomaže Srbiji

EWB